Řád Vavřínu dostalo 26 lidí, včetně Václava Moravce

Praha - Hospodářská komora rozdala dnes večer poprvé v historii svoje vlastní ceny. Nové ocenění nese příznačné označení - Řád Vavřínu. Dostali ji podnikatelé, špičkoví odborníci a další významní lidé. Své zastoupení mezi oceněnými má i Česká televize. Nejcennější diamantový řád získala předsedkyně správní rady Musea Kampa Meda Mládková.

Řád Vavřínů prezidenta Hospodářské komory ČR, kterým sdružení podnikatelů letos poprvé ocenilo podnikatele, špičkové odborníky a další celospolečensky významné lidi, dnes obdrželi například kardinál Dominik Duka, herec Jiří Bartoška a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Mezi první nositele se zařadil také plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo moderátor České televize Václav Moravec. Jediné diamantové ocenění putovalo do rukou mecenášky umění Medy Mládkové.

Jednotlivé kandidáty navrhovali od konce předešlého roku nejen složky komory a podnikatelé z celé ČR, ale i občané pomocí internetu. Navrhovaných se sešlo více než padesát. Výbor Vavřínů předal v lednu Radě Řádu Vavřínu přes 30 nominovaných a rada nakonec představila seznam 26 laureátů.

Ocenění samotné má čtyři úrovně: zlatý, platinový, křišťálový a nejvyšší diamantový Řád Vavřínu. „Jde o určité zvýraznění osobností, které zohledňuje například celoživotní dílo nebo skutečně mimořádné zásluhy. Je to tak, že zlatými Řády Vavřínu se vždy bude šetřit a diamantový Řád Vavřínu bude vyloženě nedostatkovým zbožím,“ podotkl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Hospodářská komora rozdala své ceny (zdroj: ČT24)