Maďarsko překračuje deficity, EU mu zmrazí peníze z fondů

Brusel - Ministři financí zemí Evropské unie se dnes rozhodli, že Maďarsku zmrazí 495 milionů eur (přes 12 miliard korun) z kohezního fondu EU z peněz určených na rok 2013. Důvodem je, že Budapešť dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům.

Peníze by měly být Maďarsku zmraženy od příštího roku. „Na pozastavení peněz z kohezních fondů pro Maďarsko je shoda,“ citovala Reuters nejmenovaného diplomata. Evropská komise nicméně už dříve zdůraznila, že maďarské úřady budou mít tím pádem dost času na situaci zareagovat. Pokud by přijaly uspokojující opatření, pak by o peníze nepřišly.

Olli Rehn, komisař pro hospodářské a měnové záležitosti

„Maďarsko nebylo schopno i přes opakované výzvy Evropské komise přijmout potřebná opatření k tomu, aby tento schodek snížilo.“

Kvůli sankcím se jednání ministrů natáhlo o několik hodin. Nakonec se podařilo dosáhnout kompromisu, s nímž souhlasili i Maďaři. „Sankce sice byly odsouhlaseny, nicméně s tím, že neprodleně, 22. června, budou přezkoumány. A pokud se ukáže, že Maďarsko splnilo všechny body doporučení, tak budou okamžitě odvolány,“ přiblížil kompromis český ministr financí Miroslav Kalousek. Šéf tuzemských financí podobně jako řada dalších ministrů zdůrazňoval potřebu plnit dohodnutá pravidla, avšak zároveň apeloval, aby bylo všem měřeno stejným metrem. 

Dojde nakonec k prvnímu potrestání členského státu?

Je to tak vůbec poprvé, co unie tímto způsobem potrestala nějaký členský stát kvůli laxní fiskální politice. Nejde přitom o jediný spor mezi Budapeští a Bruselem. Před necelým týdnem přišla z unijní centrály jiná důrazná výtka. „Potřebujeme vyjasnit a přeložit závazky, které Maďarsko učinilo ohledně zakotvení nezávislosti centrální banky v zákoně. Potřebujeme samotný text zákona a harmonogram, podle kterého vstoupí v účinnost,“ uvedla mluvčí Evropské komise Pia Ahrenkilde-Hansenová.

Hlavním cílem kohezních fondů je přitom snižovat rozdíly mezi novými a starými členy unie. Peníze tak většinou míří do infrastruktury nebo na výstavbu kanalizací a čističek vod. „Je to špatné chápání řízení unie, když podporuje zlé a dobré trestá. S takovým byrokratickým způsobem myšlení se nedá řídit nejen evropské hospodářství, ale ani venkovské vetešnictví,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

„Maďarsko uznává, že deficit překračuje od roku 2004, kdy vstoupila do EU. Ale vláda Orbána označuje hrozbu zastavení peněz z kohezních fondů za nespravedlivé, protože loni se podařilo udržet deficit pod třemi procenty HDP,“ uvedl spolupracovník ČT Gregor Martin Papucsek.

Maďarsko navíc nemusí zůstat jedinou zemí, která by se kvůli nedůrazně snižovaným schodkům musela bát o bruselské peníze. Přísné dodržování rozpočtových pravidel si totiž Evropská unie vytyčila za jeden ze svých hlavních cílů. Velké problémy s jejich dodržováním tak má třeba Španělsko.

Maďarská ekonomika letos podle OECD sklouzne do recese

Maďarská ekonomika se navíc v letošním roce propadne do recese, jak dnes předpověděla podle agentury Reuters Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyzvala rovněž maďarskou vládu k rychlému uzavření úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli a k novým opatřením ke snížení rozpočtového deficitu. 

Maďarsko
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Kromě tohoto citlivého tématu se ministři, mezi nimiž bude i český zástupce Miroslav Kalousek, mají zabývat i plány na zavedení unijní daně z finančních transakcí. Proti tomuto návrhu se ale v minulosti mimo jiné stavěla Česká republika. Její zástupci argumentovali například hrozbou odlivu těchto transakcí mimo EU.