Žraločí ploutve postupně mizí z menu čínských restaurací

Peking - Žraločí ploutve pomalu mizí z čínských restaurací. Důvodem je snaha aktivistů, kteří upozorňují na nehumánní zacházení s parybami. Díky tomu již někde žraločí specialitu stáhli z menu. Každý rok se podle odhadů uloví přes 73 milionů žraloků, většina z nich jen kvůli ploutvím.

Kvůli oblíbené čínské pochoutce zahynou každý rok miliony žraloků, kterým rybáři useknou ploutve a umírající paryby hodí zpátky do moře. Toto brutální zacházení už některé restaurace od výkupu masa odradilo. Každý třetí druh žraloka je na pokraji vyhynutí. Kilo nejlepších kusů stojí až 1 300 dolarů, ty menší se dají pořídit už za 25 dolarů.

„Potřebujeme společnost, která je uvědomělá, vzdělaná a zodpovědná za zbytek planety,“ říká Yolanda Kakabadse, prezidentka Světového fondu na ochranu přírody.


Žraloci se hojně loví i u Austrálie. Klesající hejna mají znovu doplnit speciální školky, kde se žraloci chovají a poté znovu vypouští do volné přírody.