Paulus: Ani nevím, jak ocenění vypadá

Praha - Poprvé v historii se čeští kuchaři mohou pyšnit kulinářským oskarem , neboli hvězdou od Michelina. Prestižní ocenění získali Roman Paulus z Hotelu Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise - tedy z podniků, které jsou dlouhodobě českými experty hodnoceny velmi vysoko. Odborníci z průvodce Michelin však do dnešního dne naši gastronomii spíše přehlíželi. Podle Pauluse, který byl hostem středečních Událostí, komentářů je teď důležité nedělat kotrmelce.

Podle čerstvého držitele Michelinské hvězdy Romana Pauluse z restaurace Alcron je tato Michelinská hvězda velkým oceněním jejich práce. „Nevztahuji to jen na svoji osobu, ale pro celý tým, ať už v kuchyni či v servisu,“ konstatuje s hrdostí Paulus. Zároveň je rád, že ocenění nedostal sám, což svědčí o stoupající kvalitě české gastronomie.

Michelinská hvězdička má na oceněné podniky i významný ekonomický dopad, neboť přiláká více hostů, což v mnoha případech znamená i zkvalitňování služeb a tím vyšší náklady. Podle Pauluse to ale nemusí být vždy pravda. „Dostali jsme se sem plíživým postupováním a nyní bychom neradi dělali nějaké kotrmelce,“ popisuje šéfkuchař. Přesto jeho týmu nechybí motivace, neboť úkolem je uspokojit zákazníka, a ti jsou značně různorodí.

Zvýšení zájmu o restauraci Alcron se projevilo hned po zveřejnění ocenění. Zvýšení zájmu nicméně nutně neznamená kvalitu. „Hosté, kteří přijdou na základě hvězdy a nebudou spokojeni, znovu nepřijdou. Musíme se prostě snažit to dělat tak, jak to děláme doteď,“ říká Paulus. Alcron byl totiž vždy hotel, kde se určovaly gastronomické trendy jíž od dob první republiky. Roman Paulus by rád, aby tomu tak bylo i v dnešní době.

La Degustation Boheme Bourgeoise

  • vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku
  • spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová
  • restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu 
  • v letech 2009 a 2010 restarace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, loni získala čtvrté místo 
  • v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept 
  • restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente 
  • Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente

Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

  • hotel Alcron byl otevřen v roce 1932. Jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta 
  • v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován. Budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí, později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS. V roce 1998 byla rekonstrukce dokončena 
  • restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award
  • šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010 
  • Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.
Rozhovor s Romanem Paulusem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod