Titulem Vinařství roku 2010 se pyšní Bohemia Sekt

Praha - Čelní umístění druhého ročníku soutěže Vinařství roku dnes získala společnost Bohemia Sekt, která je největším českým výrobcem vína. Výsledky soutěže Vinařství roku 2010 byly dnes večer vyhlášeny v pražské Lucerně. Do letošního finále postoupilo šest účastníků soutěže, a to Bohemia Sekt, Moravíno a Znovín Znojmo a vinaři František Mádl, Vladimír Tetur a Josef Valihrach.

Bohemia Sekt jako vítězná společnost získala originální bronzovou plaketu a bude uvedena do Síně slávy vinařství ČR zřizované v Národním vinařském centru ve Valticích. Titul může neomezeně dlouho užívat pro své marketingové účely, bude však muset uvádět, v jakém roce ocenění získala.

Ocenění Vinařství roku se liší od dosavadních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí jednotlivými výrobci vybraná vína. Při soutěži je totiž posuzována celoroční práce podniku, který je navíc hodnocen podle řady kritérií.

Vinařství roku 2010 (zdroj: ČT24)

„Naší snahou je ocenit skutečně nejlepší vinařství v České republice, což dosud žádná jiná vinařská soutěž neumožňovala. Že jdeme správným směrem, nám potvrdily pozitivní reakce nejen mnohých vinařů, ale i odborníků a veřejnosti,“ uvedl Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR. V prvním ročníku soutěže Vinařství roku zvítězila společnost Vinselekt Michlovský.

Soutěž prošla po prvním ročníku slavnostního udělení titulu Vinařství roku několika změnami. Nová pravidla dávají větší šance uspět vícero zúčastněným společnostem a myslí také na veřejnost. „Počet finalistů jsme rozšířili na šest - na tři zástupce právnických osob a tři zástupce osob fyzických,“ uvedl Půček. Nově mohla finalistům posílat hlasy i veřejnost.

Degustace
Zdroj: ČT24/www.flickr.com/photos/vinbordeaux