Veleba: Loňský zisk českých zemědělců zajistily dotace

Olomouc - Loňské hospodaření českých zemědělců sice skončilo rekordním ziskem 16,4 miliardy korun, ovšem jen díky dotacím. Závislost na nich stále roste, upozornil na dnešním sněmu Agrární komory ČR v Olomouci její prezident Jan Veleba. České zemědělství je zejména díky podpoře od vstupu do EU v roce 2004 ziskové. Zatím nejvyššího zisku (10,1 miliardy korun) obor dosáhl v roce 2008. Celkový objem agrárních dotací podle údajů Českého statistického úřadu loni meziročně vzrostl takřka o dvě miliardy korun na 32,4 miliardy korun.

Průměrný hospodářský výsledek českého zemědělství v letech 1991 až 2010 činil podle Veleby 575 milionů korun. Roční celkové náklady odvětví dosahují asi 100 miliard korun, potřebná rentabilita by měla podle prezidenta komory činit asi pět miliard korun.

Jan Veleba

„Za celé dvacetileté období však bylo dosaženo hospodářského výsledku jenom 11,5 miliardy korun. Do minimálního výsledku nutného k prosperitě odvětví tedy za 20 let schází téměř 90 miliard korun.“

Výsledek loňského roku nemůže podle něj tento schodek nahradit. „K tomu by bylo potřeba šest takových let, jako byl ten loňský,“ uvedl Veleba. V období od roku 1990 do vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004 bylo podle něj české zemědělství s výjimkou dvou let ztrátové. „Od vstupu do unie se tvoří zisk, ovšem jen díky dotacím. Závislost na nich se zvyšuje,“ dodal.

Závislost zemědělství na dotacích potvrzují i statistici. Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiřího Hrbka takřka třetinu příjmů zemědělců dnes tvoří dotace z Evropské unie a národního rozpočtu. Bez nich by obor byl ztrátový.

Celková produkce zemědělského odvětví vyjádřená v obvyklých základních cenách loni podle předběžných údajů statistického úřadu vzrostla meziročně o 14,4 procenta na 117,45 miliardy korun. Z toho rostlinná produkce se zvýšila o pětinu na 68,6 miliardy korun a živočišná produkce vzrostla o 6,5 procenta na 43,6 miliardy korun.

Vydáno pod