Čínští spisovatelé brojí proti Applu: Naše texty nejsou zadarmo

Peking - Velké nesnáze Applu v Číně pokračují. Po odvrácení sporu kvůli značce iPad se proti technologickému gigantu vymezují čínští spisovatelé. Chtějí se soudit proto, že jejich díla jsou ke stažení v obchodě AppStore bez jejich svolení. Po patentových sporech se Samsungem tak právníci Applu dostávají novou práci.

Čínští spisovatelé: Naše texty nejsou zadarmo

  • „Pět mých knížek je volně ke stažení na Apple Store, ale ja jsem nikomu nedal svolení, aby je tam vystavil a přicházím tak o peníze,“ říká Mai Jia.
  • „Podle našich analýz a statistik Applu se mé knížky stáhly miliony lidí a ja tak přišel o víc než 20 milionů yuanů,“ tvrdí Nan Pai.

Autoři připravují kolektivní žalobu a nejsou sami. Problém s obchodem Applu má i čínský filmový producent LeTV. Jeho film Pained Skin se v objevil v sekci videa na přání. „Za náš film chtějí devětadevadesát centů za jedno shlédnutí. Jejich zlodějský akt nás velmi rozladil,“ říká Liu Xiaoqing.

Apple se k problému nevyjádřil. Čínská půda je pro něj ale čím dál tím žhavější. Narozdíl od ostatních zemí, kde působí, tam totiž nemá svůj byznys pod kontrolou. Číňani sami otevírají falešné prodejny s nakousnutým jablkem. Společnost poškodily i informace o podmínkách v čínských továrnách Foxconnu, kde se produkty Applu vyrábí.

„Rozjeli jsme rozhovory ve Foxconnu a zjistili jsme, že tlak na zaměstnance a pracovní podmínky mohly být příčinou tolika sebevražd dělníků,“ říká Chan Debby, projektová manažerka.

Číňani ale i přesto mají iPhony a iPady rádi. Jen do sítě operátora China Mobile se jich hlásí patnáct milionů, aniž by je firma vůbec prodávala.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)