Ceny pohonných hmot děsí hasiče, policii, záchranáře i armádu

Praha - Zvyšování cen pohonných hmot už nenechává klidné vojáky, policisty, hasiče ani záchranáře. Ti všichni jsou totiž více či méně závislí na používání vozidel. Přestat jezdit se nemůže, šetřit se ale musí. Ceny se nyní drží těsně pod hranicí 37 korun za litr. Problémy mají i dopravci, hrozí propouštěním a tankují za hranicemi.

Jedno mají společné - ceny pohonných hmot jim dělají vrásky

„Průměrně ročně spotřebujeme asi 3 miliony litrů pohonný hmot, na čemž ušetříme asi 9 milionů korun, oproti tomu, kdybychom nakupovaly pohonné hmoty ve veřejné distribuční síti,“ říká Ivana Svitáková, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

„Všechny jednotky, kromě těch, které slouží přímo lidem, mají za úkol spotřebovat o 20 % méně pohonných hmot než v loňském roce. Za rok spotřebuje armádní technika asi 3 miliony litrů benzínu, 8 milionů litrů nafty a 20 milionů litrů leteckého petroleje,“ tvrdí Jan Pejšek, mluvčí Ministerstva obrany ČR, jehož náklady na pohonné hmoty totiž tvoří v průměru asi desetinu jejich provozního rozpočtu.

„Pokud srovnáme rok 2011 s rokem předešlým, ten nárůst v pohonných hmotách tvořil 9,5 pocenta. Pro nás je tato položka samozřejmě zatěžujícím faktorem, nehledě na to, že počty pacientů rostou,“ říká Jiřina Ernestová, mluvčí záchranné služby hl. města Prahy.

„Policie ČR zaplatila loni za pohonné hmoty 450 milionů korun. Přestože ceny pohonných hmot neustále stoupají, policie musí zabezpečit svůj chod i výkon služby,“ říká Dagmar Bednarčíková, mluvčí policejního prezidia.

Za posledních 12 měsíců ceny benzínu i nafty vyskočily zhruba o 3 koruny. Loni v březnu řidiči tankovali benzín v průměru za 34 korun a 12 haléřů, naftu za 33 korun a 78 haléřů. S několika výkyvy se postupně ceny zvedaly celý rok. Zlomový bod pro řidiče dieselů byl v říjnu - zaplatili totiž víc, než majitelé benzínových aut.

Kamiony
Zdroj: ČT24

Co se promítá do ceny

  • Přes polovinu ceny tvoří daně. Do státní pokladny jde zhruba 20 korun z každého litru.
  • Ropu zdražuje napětí v Íránu.
  • Přímo na to reaguje Rotterdamská burza. Tam prodávají surovinu všechny rafinérie.
  • Klíčový je i kurz koruny k americkému dolaru. Česká měna teď posiluje, což by mělo další zdražování trochu tlumit.

I autodopravci se mají co ohánět

„Máme menší marže, spíš nulové zisky, jsme rádi, když pokryjeme celé náklady a vyjdeme plus nula,“ tvrdí autodopravce Tadeáš Barteczek. Zatímco zástupci autodopravců jsou přesvědčení, že za vysokou cenu pohonných hmot může právě spotřební daň, podle ministerstva financí za ni může vysoká cena ropy a kurzovní vlivy. Snižovat daň se nechystá.

Ceny pohonných hmot - noční můra všech (zdroj: ČT24)