ČSSD se chce opět zasadit o nižší spotřební daň na pohonné hmoty

Praha - Sociální demokracie opět navrhuje snížení spotřební daně na pohonné hmoty. U nafty by se tato daň snížila o 2,50 koruny na litr, u benzinu pak o 1,50 koruny na litr. Po jednání poslaneckého klubu strany to oznámil na tiskové konferenci Milan Urban, předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny PČR. Ten doufá, že novela přispěje k lepší životní úrovni českých domácností, ale i ke konkurenceschopnosti českých firem.

„Ceny ropy rostou, trh je nestabilní a nelze v nejbližší době očekávat, že by došlo k nějakým dramatickým snížením ceny ropy,“ řekl Urban na brífinku. Česká republika má podle něj jednu z nejvyšších spotřebních daní na naftu a benzin v Evropě. ČSSD se proto znovu rozhodla podat novelu o spotřební dani. „Kombinace růstu cen ropy a vysoké spotřební daně je vražednou kombinací pro domácnosti i firmy,“ prohlásil Urban. 

Urban rovněž poukázal na skutečnost, že v ČR dochází k úniku daní, kdy dopravci čerpají lacinější naftu v okolních státech. „Dochází k výraznému poklesu spotřeby výtoče v České republice,“ poznamenal. 

Změna sazeb by podle odborných analýz Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze znamenala zvýšení prodeje pohonných hmot až o 23 procent. Tomu podle Urbana odpovídá adekvátní zvýšení příjmů státního rozpočtu v oblasti spotřební daně, vyšší by měl být i výběr daní z přidané hodnoty. „Státu by tak po přijetí navrženého zákona vzrostl daňový příjem o tři až pět miliard korun,“ dodal Urban. Věří, že návrh bude ve sněmovně podpořen napříč politickým spektrem.

Milan Urban, předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny:

„Snížení spotřební daně nejen uleví občanům i firmám, bude to znamenat i nárůst prostředků do státního rozpočtu, protože se zhruba o 23 procent zvýší výtoč v České republice, tím pádem dojde k většímu výběru na spotřební dani, ale také na DPH.“

Ministerstvo financí ale snížení daně jednoznačně odmítá. „V době, kdy se zvažuje, jakým způsobem stabilizovat veřejné rozpočty, a kdy se navrhují úsporná opatření na výdajové straně rozpočtu a zvažuje se zvýšení daní, se podobný experiment jeví jako věc velmi pochybná,“ konstatoval 1. náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Premiér Petr Nečas snížení daně z pohonných hmot začátkem února odmítl. Při sněmovních interpelacích mimo jiné řekl, že není zaručeno, že by nižší daň snížila i ceny a že by vyšší prodej vyrovnal propad výběru daně.

V současnosti je v Česku daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 koruny na litr, u benzinů s obsahem olova do 0,013 gramu na litr činí tato daň 12,84 koruny na litr a u benzinů s obsahem olova přes 0,013 gramu na litr 13,71 koruny na litr. Na pohonné hmoty je dále uvalena daň z přidané hodnoty 20 procent.    

Ceny pohonných hmot v ČR v poslední době stále stoupají na nové rekordy. Podle pondělních údajů společnosti CCS zdražil v minulém týdnu Benzin Natural 95 o 35 haléřů na 36,89 koruny za litr a cena nafty se zvýšila o 16 haléřů na 36,81 koruny za litr.