Změna daňové správy rušení finančních úřadů nepřinese

Praha - K žádnému rušení finančních úřadů by změnou struktury daňové správy dojít nemělo. O práci by se tak úředníci bát nemuseli. Současných osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se pouze na základě zákona o finanční správě příští rok přemění na 14 finančních úřadů a 199 jejich územních pracovišť.

Přeměnou finančních úřadů na podřízená pracoviště bude mít přitom daňová správa další možnosti samostatně určovat strukturu, funkční organizaci a rozdělení peněz. Územní pracoviště totiž bude možné na rozdíl od současného stavu zrušit pouze interním nařízením.

„V současné chvíli se neplánuje rušení úřadů, do nového roku budeme vstupovat se 199 pobočkami krajských finančních úřadů,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Úspora až 150 milionů korun ročně

Státnímu rozpočtu by změna vyplývající ze zákona o finanční správě mohla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně. Ministerstvo financí považuje změnu za druhou fázi reformy institucí v daňové správě, jejímž cílem je vytvoření jednoho inkasního místa. Mělo by tak dojít k vytvoření dvoustupňové soustavy orgánů pro výkon správy daní. V současnosti je systém daňové správy třístupňový a tvoří jej Generální finanční ředitelství, finanční ředitelství a finanční úřady.

V rámci vzniku Finanční správy ČR by 14 územních finančních úřadů mělo vzniknout z nynějších osmi pracovišť Generálního finančního ředitelství a doplněním šesti nových územních pracovišť.