Rejdaři od státu nedostanou miliardy za nesplavné Labe

Brno – Rejdařská společnost ČSPL nedostane od státu 1,8 miliardy korun za špatné plavební podmínky na Labi. Dnes o tom rozhodl Ústavní soud s přihlédnutím k již předchozímu soudnímu rozhodnutí, že stát nemá podle žádných právních norem povinnost zajišťovat celoroční splavnost Labe pro nákladní dopravu. Ústavní soud odmítl stížnost pro zjevnou neopodstatněnost. Rejdaři podali žalobu už v roce 2008 a již předem avizovali, že v případě zamítnutí se pravděpodobně obrátí na mezinárodní soudy.

ČSPL si v žalobě stěžovali, že ministerstvo nezajistilo dostatečnou splavnost pro těžká nákladní plavidla mezi Chvaleticemi na Pardubicku a státní hranicí s Německem. ČSPL žádala náhradu škody, kterou přesně vyčíslila na 1,793 miliardy plus příslušenství. „Z pohledu Ústavního soudu zde není prostor pro zásah do rozhodovací činnosti nezávislých soudů,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Musilem.  

Podle rejdařů by měl stát na Labi zaručit hladinu 2,5 metru. To se ale neděje. Pomalá výstavba jezů spolu s letním počasím řeku vysuší a hladina výrazně klesne, za což rejdaři opakovaně kritizovali ministerstvo dopravy. To loni na podzim sice představilo plán na podporu labské nákladní dopravy, nicméně chybí v něm kompenzace prokazatelných ztrát za nesplavné dny v roce. Počátkem března Mladá fronta DNES informovala o tom, že ministerstvo plány přehodnotilo a uvažuje o vyplácení dotace za nesplavné Labe.

Vydáno pod