Baby manažer: Dravý, pracovitý, ale nepříliš zkušený

Praha - Průměrný věk českých manažerů roste. Firmy už totiž přišly na to, že padesátníci nabízejí lepší kombinaci zkušeností a osobní zralosti než draví třicátníci. I takzvaní „baby manažeři“ ale mají své místo, především v dravých firmách nabízejících IT technologie.

Padesátník. 20 let ve vrcholném managementu. Ve většině firem typický zaměstnanec v řídící pozici. Existují však odvětví, ve kterých manažerské křeslo zahřívá o desítky let mladší kolega. Týká se to společností, které jsou na trhu novější, jsou dravé a obvykle se zabývají novými technologiemi.

„Existují odvětví typu telekomunikace IT, která se vymykají tím, že tam ty věkové průměry bývají o několik let nižší,“ říká sociolog Jiří Remr.

Výjimkou osazení manažerských pozic mladými nejsou ani mladé banky

„Banka začala působit v roce 1998, tím pádem celý náš management je mladý. Průměrný věk generálního ředitele je 36 let, dozorčí rady 39 a představenstva 41 let,“ tvrdí Monika Veselá, J&T BANKA.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Senioři u vesla - důvodem je strach experimentovat

Kromě padesátníků stoupl i počet starších manažerů, kteří se už blíží či dokonce přesáhli hranici pro odchod do důchodu. Firmy sází na jejich praxi, povědomí o trhu a konkurenci, což je pro podniky velmi cenné.

„Zvyšující se věk má co dělat s ekonomickou krizí, protože firmy se chovají konzervativně, nechtějí do nějakých dobrodružství, nechtějí měnit svoje managementy, takže tam většina manažerů vytrvá a mladí tak mají malou příležitost se uchytit. Pokud ekonomika pojede dobře, ochota riskovat a měnit management bude a věk manažerů půjde dolů,“ tvrdí Jan Spáčil, partner Ambruz & Dark/Deloitte Legal.

Čína i Japonsko upřednostňují manažery se zkušenostmi, mladí se učí v zahraničí

„V Číně nebo vůbec v Asii se dává přednost seniorním manažerům, protože ti už mají zkušenosti, mají empatii, dovedou jednat s lidmi. Důležité jsou kontakty, vztahy mezi lidmi, to, jak vystupujete, jak dovedete dodržovat tradice. Musíte si tu pozici zasloužit, vysedět. Do zahraničí se tak dostanou mladí kluci, kteří nemají zkušenosti a nedovedou se přizpůsobit,“ říká Ivo Gajdoš, předseda ČMA.

V Japonsku je zhruba pětinový podíl manažerů starších 70 let, kteří se účastní na fungování představenstev a dozorčích rad.

Vydáno pod