Dnes končí nominace na šéfa Světové banky

Washington – Dnes mají členské země Světové banky poslední možnost nominovat kandidáty na nového šéfa této instituce. Spojené státy, které tento post tradičně ovládají, nominovaly prezidenta Dartmouth College Jim Yong Kima. Konečný termín pro nominace vyprší dnes ve 23:00 SEČ.

Po uzávěrce vybere rada banky tři kandidáty, kteří postoupí do dalšího kola. Konečné rozhodnutí by údajně mělo padnout do pololetního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční 21. dubna.

Vítěz výběrového řízení nahradí v čele banky Roberta Zoellicka (58), který minulý měsíc oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007. Funkční období mu tedy vyprší na konci června.

Robert Zoellick
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

Angola, Nigérie a Jihoafrická republika dnes na post šéfa banky nominovaly společného kandidáta, kterým je nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová. V souvislosti s kandidaturou Spojených států je podle internetového serveru BBC zmiňován například bývalý poradce Bílého domu Larry Summers.   

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan. Loni po náhlém odstoupení francouzského šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna se však o tuto funkci díky aktivitě velkých rozvojových zemí strhl nevídaný souboj, třebaže v něm podle očekávání vyhrála Francouzka Christine Lagardeová.

Vydáno pod