Britský Jeyes Holding uzavře podnik v Kadani

Kadaň (Chomutovsko)/Ústí nad Labem - Britský výrobce čistících prostředků pro domácnost a osobní hygienu Jeyes Holdings končí s výrobou ve svém závodě v Kadani na Chomutovsku. Pokud se pro závod nenajde kupec, přijde do října o práci všech 427 zaměstnanců, informoval dnes mediální zástupce společnosti. Krajský úřad práce potvrdil, že firma už oznámila hromadné propouštění. Ústecký kraj má už od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v Česku. Bez práce je tam nyní přes 60 tisíc lidí.

Jeyes do Česka vstoupil v roce 2006 a vyrábět začal o rok později. Závod za zhruba 87 milionů korun si postavil v průmyslové zóně Královský vrch. „Pozitivní efekt britské investice je o to větší, že Jeyes chce odebírat co nejvíce vstupních surovin a obalového materiálu od místních výrobců. Řada pracovních míst tak vznikne i u subdodavatelů,“ uvedl tehdy generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda. Od lokálních firem bere Jeyes například plastové obaly, lepenku nebo suroviny pro výrobu, na trh dodává drogerii pod značkami obchodních řetězců.

Všechno to je teď v ohrožení, stejně jako 427 pracovních míst v samotném závodě. „V současné chvíli vedení firmy zjišťuje, zda by o kadaňský výrobní podnik neměla zájem některá jiná společnost podnikající v tomto oboru; ta by pak případně zvážila pokračování výroby,“ uvedl zástupce firmy Tomáš Hečko. Zrušení závodu označil za „bolestný, ale nevyhnutelný krok“, výroba totiž prý byla už delší dobu ztrátová.

Ředitel krajského úřadu práce Radim Gabriel hromadné propouštění potvrdil. „Podle informací které mám, to dnes firma nechala ležet na podatelně,“ řekl. Ohlášeno je podle něj propouštění všech 427 zaměstnanců v několika vlnách rozložených až do října. Jeyes přitom ještě nedávno nabízel volná místa: dělníci k obsluze strojů nastupovali za 13 tisíc korun hrubého, ale chemikovi nabízela firma i 30 tisíc.

Vydáno pod