Řecko prodloužilo termín pro výměnu dluhopisů, investoři se nehrnou

Atény/Londýn - Řecká vláda dnes podruhé prodloužila termín, do kterého se mohou zahraniční věřitelé přihlásit k výměně státních dluhopisů řídících se jiným právem než řeckým. Nově mohou investoři podávat přihlášky do 4. dubna. Investoři však už počítají s tím, že nepřihlášené dluhopisy Řecko plně splatí.

Řecko 9. března oznámilo, že z držitelů dluhopisů řídících se zahraničním právem se už k výměně přihlásilo 69 procent, a prodloužila termín do dnešního večera. Na dluhopisy podle cizího práva se totiž nevztahuje řecká zákonná doložka o společném postupu, která Aténám umožňuje vyměnit dluhopisy i těm, kdo se k výměně nepřihlásí. 

15. května musí Řecko splatit dluhopisy - pokud je investoři nevymění

Řecko nyní může termín pro zahraniční věřitele prodlužovat až do 15. května. „Reálný termín je 15. květen - to je soudný den, kdy je splatný dluhopis vybraný zbylými věřiteli,“ uvedla agentura Reuters. Jde o dluhopis v sumě 450 milionů eur a pokud jej Řecko plně nesplatí, bude to znamenat vyhlášení platební neschopnosti a další kroky investorů ve vztahu ke zbylým nevyměněným dluhopisům. 

Investoři už počítají s tím, že nepřihlášené dluhopisy Řecko plně splatí. Dluhopis splatný 15. května se nyní obchoduje nad 80 procenty nominální hodnoty, což je více než dvojnásobná hodnota starých řeckých obligací. Na dvojnásobek vzrostla za poslední měsíc i cena řeckého dluhopisu splatného v roce 2016 v objemu 5,6 miliardy eur, která nyní dosahuje 58 procent nominálu. 

Řecko 12. března dokončilo výměnu státních dluhopisů v nominální hodnotě 177,25 miliardy eur, které se řídily právem řeckým. K jejich výměně se ve stanoveném termínu přihlásilo téměř 86 procent držitelů dluhopisů. Po využití legislativní doložky, která přinutí k výměně i zbylé investory, by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta.

Nové dluhopisy, které Řecko soukromým věřitelům vydalo, mají proti původním méně než poloviční jistinu. Věřitelé tak i se započtením nižších úroků přijdou o zhruba 74 procent hodnoty těchto aktiv. Výměna dluhopisů byla podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu korun), který tento měsíc Řecku schválila eurozóna i Mezinárodní měnový fond. Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by chaotický bankrot.  

Soukromí investoři vlastnili před výměnou řecké dluhopisy v hodnotě kolem 206 miliard eur. Celkový státní dluh Řecka dosahoval 368 miliard eur a cílem výměny dluhopisů bylo jeho snížení o 107 miliard eur.