Nedivím se lidem, že nechtějí polské potraviny, říká ředitel SZPI

Praha - Českým kontrolním orgánům kvůli nekvalitním potravinám dochází trpělivost s polskými úřady. Ty totiž neposkytují včas informace o vadných potravinách do tzv. systému rychlého varování. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tak nemá spolehlivé znalosti o tom, které konkrétní výrobky z Polska mohou být škodlivé. V pořadu Interview ČT24 to řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Zcela chápe, pokud v lidech po aférách s moučkou ze zkažených vajec či posypovou solí v potravinách nedůvěra v polské výrobky roste. Pro spotřebitele nicméně není prakticky možné zjistit, který produkt v sobě polské složky skutečně obsahuje.

„Polská strana naprosto ignorovala potravinovou legislativu Evropské unie,“ upozornil Šebesta. Nedostatečně totiž varovala spotřebitele, jak bylo její povinností. Problém se týkal například posypové soli v potravinách. Potravinářská inspekce začala tuto aféru zkoumat až na základě informací z médií a na následné dotazy nechtěla polská prokuratura reagovat s tím, že informace jsou tajné. Potravinářská inspekce proto nemá příliš mnoho možností, jak dál jednat. „Odebíráme vzorky, kontrolujeme potraviny, ale nevíme, které ty potraviny byly vyrobeny z předmětné soli,“ dodal Šebesta.

V Česku by se podobná situace s posypovou solí podle něj stát nemohla. „U nás by to nemělo být možné. I solné mlýny jsou pod neustálým dohledem. Pokud by zpracovatel nakupoval špatnou sůl, tak by se to velmi rychle zjistilo,“ uvedl.

Česko dovoz polských potravin jen tak zakázat nemůže

Podobná je i situace se sušenou moučkou ze zkažených vajec. „My jsme okamžitě spustili systém kontroly na tyto sušené vaječné obsahy,“ dodal Šebesta. Inspekce sice zabavila jeden kamion moučky, která měla být použita při výrobě těstovin, nicméně několik dalších do Česka zřejmě dorazilo už dříve. Inspektory tak čeká s prověřováním potravin spousta práce, která je podle Šebesty mnohdy zbytečná. „Kdybychom ty informace z polské strany dostali, to znamená, které firmy, kam to expedovali, tak ten zákrok se dá udělat velice efektivně a rychle,“ podotkl.

Přestože se nejedná o oficiální informace, situace s vaječnou moučkou nemusela být dlouhodobá, jak se v médiích spekuluje. Pokud ale lidé polské potraviny ze svého jídelníčku budou chtít raději vyškrtnout úplně, nikdo jim podle Šebesty nic nemůže vyčítat. „Nedivím se, když pro spotřebitele bude polská potravina nedůvěryhodná,“ dodal. Nicméně spotřebitel nemá šanci u výrobku zjistit, zda se v něm nachází surovina pocházející z Polska. A sama potravinářská inspekce ani Česká republika dovoz polských výrobků zakázat nemůže.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)