Drazší vejce jsou zatím cítit v nákladech, výrobci se změnám cen brání

Praha – Vysoká cena vajec zcela zřetelně tlačí už i na výrobce, kteří jsou na nich závislí jako na surovině. Prudce rostoucí ceny, od začátku roku navýšené až o sto procent, se zřejmě promítnou do cen pečiva, těstovin, sladkostí nebo pomazánek. Cena vajec šla nahoru poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Výrobci vaječných výrobků nyní stojí před možností znovu zdražovat poté, co ceny stouply kvůli vyššímu DPH. Do toho se jim ale prozatím nechce. Podle nich prý koloběh zdražování dokážou přibrzdit maximálně půl roku.

Za poslední měsíc se zvýšily obchodní ceny vajec v průměru ze 3 na 6 korun. Pro mnohé výrobce, a vlastně i spotřebitele, je to nepříjemné, protože právě tato surovina je v potravinářství jednou z nejvíce užívaných. „Vajíčka se vlastně dávají úplně do všeho. Takže ta spotřeba jde měsíčně do tisíců. To zdražení, pokud bude nějakou delší dobu trvat tato cena vajec, asi bude muset přijít,“ zmínil ředitel společnosti Jan Paukert – lahůdkářství Jakub Kalina.

Jen do korpusu jednoho dortu cukráři spotřebují asi 6 vajec. Jeho cena tak jen za poslední měsíc vyskočila zhruba o 20 korun nahoru. O desetikoruny se zatím zvedají většinou jen náklady obchodníků, do dalšího zdražování po nárůstu DPH se jim totiž zatím nechce.

Před vyššími cenami vajec tento týden varoval také předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. S cenou vajec nejdříve zahýbala Evropská unie, která nosnicím vymohla větší životní prostor. Předělání kurníků a chovných hal ale čeští zemědělci museli kompenzovat mírným zdražením vajec. Spotřebitelé na to ihned zareagovali a vejci se předzásobili. Tím však spustili další vlnu nárůstu cen. Pro levnější vejce se tak jezdí do Německa, tamní obchody nájezdy Čechů překvapily a s blížícími se Velikonocemi proto musí zvyšovat zásobování.

Chov slepic
Zdroj: ČT24

Zvyšující se ceny vajec mají negativní vliv také na náklady likérek. Například Stock Plzeň kvůli vysokým cenám vajec hledá vlastní zdroj pro výrobu jednoho z klíčových produktů - vaječného likéru. „Zvažujeme, že bychom investovali do nějakého vlastního zdroje, ať už formou kapitálového vstupu do nějaké fungující společnosti, nebo formou výstavby nějakého chovu přímo na zelené louce,“ uvedl mluvčí společnosti Jiří Janoušek.

Vejce jsou základní surovinou i pro výrobu těstovin. Jejich konzumenti mohou ale být zatím v klidu. Prodejci totiž přiznávají, že čerstvých vajec v balených těstovinách vlastně moc není. Většina výrobců je dělá ze sušených vajec, která navíc dovážejí ze zahraničí.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)