Platy v Číně rostou, začnou odtud firmy utíkat?

Peking – Do teď byla synonymem Číny levná pracovní síla, která lákala k podnikání v nejlidnatější zemi světa firmy z celé řady rozvinutých zemí. Teď to ale pomalu přestává platit. Platy v Číně rostou, a to začíná ohrožovat zahraniční firmy, které do Číny přesunuly svou výrobu, i domácí ekonomiku.

Jen mezi roky 2009 a 2010 stoupaly platy v čínských městech víc než o 13 procent, loni o dalších 14 procent. Rychlý růst uzákonila vláda, chtěla tak lidem kompenzovat vysokou inflaci. Firmy, ve kterých si pracovníci vyšší mzdy nevymůžou, přicházejí o zaměstnance. „Myslím, že je to důsledek ekonomické proměny, kterou teď Čína prochází. Nebude se moct spolehnout na levnou pracovní sílu a vysoký export. Pro nás to může znamenat nové příležitosti, Čína ale bude potřebovat reformy,“ upozornil předseda americké obchodní komory AmCham Ted Dean.

Problém je hlavně se specializovanými pracovníky. Ti s nižší kvalifikací dál zůstávají levní. Mají totiž vysokou konkurenci. „Čína má stále k dispozici 100 milionů manuálních pracovníků, kteří migrují a kteří jsou schopni kdykoliv nastoupit,“ připomněl sinolog Martin Kříž.

Vysoké platy čínských specialistů ale začínají trápit zahraniční firmy – například společnostem ze Spojených států se během pěti let vyplatí přesunout výrobu spíš do Mexika. Navíc i v regionu se najdou země, kde jsou náklady výrazně nižší. „Jsou to země jihovýchodní Asie, jako je Indonésie, teď nově Barma a další,“ dodal Kříž.

Odborníci ovšem zároveň připomínají, že s odchodem výrobních firem s Číny by to nemuselo být tak horké. Do země je totiž nepřilákala jen levná pracovní síla, ale i velký a slibně se vyvíjecí trh. „Naprostá většina našich členů jsou v Číně právě kvůli zdejšímu odbytu. Tak 60, 66 procent z nich vyrábí zboží a dodává služby v Číně pro zdejší poptávku spíš než kvůli exportu,“ podotků Dean. Čínský trh je silný a slibně roste i v dobách, kdy rozvinuté země čelí krizi. Pro letošek si Peking stanovil za cíl udržet růst ekonomiky na úrovni 7,5 procenta.