Projekt Galileo marně shání zaměstnance

Praha - Už za pět měsíců má začít v české metropoli pracovat řídící úřad navigačního systému Galileo. Přes velkou počáteční slávu a nadšení, že kromě projektu získalo Česko i možnost velmi zajímavých platů, se nedaří sehnat zaměstnance. Češi o náboru nevědí a cizincům se do Prahy nechce.

To, kde bude sídlo Evropské vesmírné agentury je už jasné. Bude jím budova někdejší Konsolidační agentury, kam se úřad má přesunout v září. Většina kanceláří se v tuto chvíli přestavuje a pohyb po budově je proto kvůli bezpečnosti omezen. V září by tu ale mělo najít práci až šedesát lidí. O prestižní místa, kterých je nyní přibližně sedm, přesto není velký zájem. Vedoucí bezpečnosti si tu přitom má přijít skoro na dvě stě tisíc korun, asistent ředitele na třiaosmdesát tisíc a například manažer logistiky na šedesát tisíc korun.

Podle ředitele personální agentury Grafton Recruitment Milana Nováka hraje velkou roli náborová kampaň, která se ale kvůli současným sedmi místům nevyplatí udělat a podle evropských pravidel by zase jen česká kampaň byla diskriminační. Na ostatní volná místa se zase příliš nehrnou lidé, kteří pro Evropskou vesmírnou agenturu pracují v Bruselu. O Praze prý mají málo informací. 

Podle vládního zmocněnce pro Galileo Karla Dobeše bude ještě pravděpodobně vypsáno dvacet pozic, kolik pozic ale zůstane nakonec volných pro Čechy, bude jasné už v červnu, kdy by se měli současní zaměstnanci Galilea začít stěhovat do Česka.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Co dokáže Galileo? 

Galileo dokáže pomoci například epileptikům. Pozná, že má dítě záchvat, s přesností na dva metry určí, kde je, a pošle k němu nejbližší sanitku. 

Galileo by navíc v horizontu zhruba deseti let mělo Čechům výrazně usnadnit i péči o domácnost. Podle vývojářů bude běžné zmáčknutím jediného tlačítka v telefonu kontaktovat „vesmírnou hospodyňku“, která na dálku zapne troubu, pračku, zkontroluje děti na cestě ze školy a nebo vypustí psa na zahradu. 

Podle předsedy představenstava Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka bude možná například bez řidiče možné řídit traktor. Konkrétní projekt na využití družic navíc v zemědělství už existuje teď. Měl by pomoci farmářům sbírat balíky slámy tak, aby šetřili čas i peníze. Teď totiž řidič s valníkem projede pole křížem krážem, protože neví, jak jsou balíky od sebe daleko. Galileo to ale umí lépe. 

Navržen je i systém, který by pomocí družice dohlížel na pohyb veškerých vlaků, ale i personálu železnice. A v případě havárie by hned nahlásil, kdo je nejblíž. Na podobném principu můžou fungovat i bezpečnostní agentury. 

„Na jednu stranu je to vysoký komfort, ale samozřejmě záleží na každé domácnosti, jestli bude chtít používat Velkého bratra,“ uzavírá ředitel Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček.