Philip Morris ČR hlásí za loňský rok růst zisku i tržeb

Kutná Hora - Kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris ČR loni zvýšil čistý konsolidovaný zisk o 6,3 procenta na 2,54 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,2 miliardy korun. Firma zároveň navrhla vyplatit z loňského zisku hrubou dividendu 920 korun.

K vyšším tržbám pomohl společnosti Philip Morris ČR zejména příznivý vývoj cen v Česku a na Slovensku a vyšší objem vývozu. Tento nárůst byl částečně eliminován poklesem objemu prodejů, zvýšeným podílem levnějších značek a nepříznivým vývojem měnového kurzu.

„Navzdory zlepšení našich finančních výsledků zůstává náš odbyt v České republice i na Slovensku pod tlakem z důvodů pokračujícího poklesu tržního podílu tradičních lokálních značek v levném cenovém segmentu a přechodu spotřebitelů k levnějším tabákovým výrobkům. Tento pokles byl částečně kompenzován růstem značky Marlboro v České republice a dále nárůstem podílu našich značek v levném cenovém segmentu - Red & White v České republice a L&M na Slovensku, které se staly nejprodávanějšími značkami v roce 2011 v příslušné zemi,“ komentoval výsledky hospodaření ředitel Philip Morris ČR András Tövisi.

Komentář Josefa Němého (zdroj: ČT24)

Výsledky společnosti Philip Morris ČR byly mírně lepší, než trh očekával, naopak dividenda některé analytiky spíše zklamala. „920 korun bylo mírně pod naším odhadem, ale na druhou stranu je to pořád velmi solidní dividenda, nabízí velmi solidní výnos téměř 8 procent a to je vynikající,“ upozornil v rozhovoru pro Studio Burza analytik Komerční banky Josef Němý.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1 200 zaměstnanců napříč ČR a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a sedm variant sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v České republice. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.