Fotbalové Euro hlásí nedostatek lůžek v hotelích, místní pronajmou byty

Charkov – Do začátku evropského fotbalového šampionátu v Polsku a na Ukrajině zbývají tři měsíce. Pořádající města ale mají problém s ubytováním hostů. Hotelů a ubytoven je málo a účtují si až stovky dolarů za noc. Skupina místních proto přišla s vlastním řešením – fanouškům pronajmou vlastní byt.

Charkov je jedním ze čtyř ukrajinských měst, která na jaře ožijí fotbalem. Organizátoři čekají tisíce návštěvníků, ubytovací kapacity ale zřejmě stačit nebudou. Hoteliéři navíc razantně zvedli ceny – údajně až desetinásobně.

„Pro nás je to nepřijatelné! Pro město to má negativní dopad. Chceme, aby hosti zůstali, aby dostali šanci to tu poznat,“ říká Ivan Varchenko, jeden z organizátorů evropského fotbalového mistrovství a zástupce města Charkov.

Město a jeho obyvatelé se proto spojili a společně vytvořili iniciativu Vítejte na Ukrajině, do které se zatím zapojilo asi sto padesát lidí. Jejím smyslem je nabídnout hostům co nejvíc volných pokojů za přijatelnou cenu. A motivovat je, aby zůstali co nejdéle. Nápad vítá i fotbalová asociace, která doufá, že přitáhne na Euro víc fotbalových fanoušků.

„Můžete přijít a zůstat u mě. Je jedno, jestli měsíc, týden nebo jen jeden den. Budu vám péct koláče nebo vás vezmu na prohlídku města,“ láká návštěvníky Tetyana Leysková, členka skupiny Vítejte na Ukrajině.

S nápadem pronajmout vlastní bydlení hostům fotbalového mistrovství už přišli lidé nejen na Ukrajině, ale i v hostitelských městech Polsku.

Na fotbalovém Euru bude nedostatek ubytovacích kapacit (zdroj: ČT24)