Katastrofy loni připravily ekonomiku o rekordní sumu

Curych - Globální ekonomika loni přišla kvůli přírodním katastrofám o rekordních 370 miliard dolarů (6,8 bilionu korun). Celkově musely pojišťovny vyplatit na škodách 116 miliard dolarů, což byla druhá nejvyšší částka v historii za rokem 2005, kdy v USA řádil hurikán Katrina. Čísla vyplývají z údajů zveřejněných švýcarskou zajišťovnou Swiss Re. Mezi loňské katastrofy patřilo například zemětřesení v Japonsku a povodně v Austrálii a Thajsku.

Meziročně se ztráty pojišťoven z katastrof více než zdvojnásobily. Swiss Re ještě v prosinci odhadovala ztráty za rok 2011 na 108 miliard dolarů. Konkurenční větší Munich Re v lednu odhadla loňské náklady pojišťoven ze škod způsobených přírodními katastrofami na 105 miliard dolarů.

Japonské zemětřesení bylo zatím nejdražší v historii

Na celkových ekonomických ztrátách mělo jen japonské zemětřesení téměř poloviční podíl a podle Swiss Re bylo nejnákladnějším zemětřesením v historii. Pojišťovny na škodách však vyplatily jen 35 miliard dolarů. V zemi totiž není příliš rozšířené pojištění a pojišťovny kryly pouze 17 procent celkových ztrát.

Lucia Beverová, analytička Swiss Re 

„Pokud by Japonsko bylo dobře pojištěno, byl by rok 2011 určitě nejnákladnějším rokem také podle hodnoty ztrát pojišťoven.“ 

Na druhou stranu po zemětřesení na Novém Zélandu pojišťovny kryly až 80 procent ekonomických ztrát. Pojišťovny vyplatily na škodách 12 miliard dolarů, tedy stejně jako v případě povodní v Thajsku, které byly nejnákladnějšími povodněmi způsobenými řekou v historii.

Pojišťovny loni vyplatily nejvíce na škodách z přírodních katastrof v Asii, a to 49 miliard dolarů. Ve Spojených státech byla podle agentury Reuters loňská sezona hurikánů relativně mírná a ztráty se pohybovaly kolem 25 miliard dolarů.