Hybridní rýže z Číny zažene Indonésanům hlad

Jakarta – Kritický nedostatek zásob rýže, který v posledních letech sužuje Indonésii, pomůže v budoucnu vyřešit hybridní odrůda této plodiny, kterou vyšlechtila čínská společnost Longping Hi-tech. Nový druh plodí dvakrát tolik než běžně sklízené odrůdy a Číňané jej vyšlechtili speciálně pro přírodní podmínky indonéského ostrova Sumatra.

Indonésie obvykle na jednom hektaru půdy vypěstuje pět tun rýžových zrn, s novým druhem je to ale deset až dvanáct tun. Zemědělci tak nebudou muset místo rýže zasívat méně náročnou kukuřici nebo fazolové výhonky. „Lampung je sedmá největší provincie v produkci rýže v Indonésii. A my chceme do roku 2014 zvednout sklizně o deset milionů tun. Hybridní rýže nám v tom rozhodně pomůže,“ informoval asistent guvernéra provincie Lampung.

Pokles množství vypěstované rýže v Indonésii způsobuje proměna klimatických podmínek a zejména soustavný úbytek srážek. Letos tak musí Jakarta dovážet o 90 procent více rýže než v loňském roce. Od čínské odrůdy vláda očekává, že zemi pomůže obnovit zemědělskou soběstačnost.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)