Unipetrol byl loni 5,9 miliardy v minusu

Praha - Unipetrol se loni propadl do auditované ztráty 5,914 miliardy korun po předloňském zisku 937 milionů korun. Výnosy vzrostly o 14 procent na 97 miliard korun. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu a je vedoucí skupinou v oblasti zpracování ropy a petrochemie.

Za poslední čtvrtletí loňského roku hospodařil Unipetrol se ztrátou 3,14 miliardy korun. Výsledek skupiny ovlivnila jednorázová zúčtování snížení hodnoty fixních aktiv dceřiné společnosti Paramo v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun a výpadek produkce, který způsobila pravidelná odstávka v Chemparku Záluží. 

„V současném velice obtížném prostředí v celém rafinérském průmyslu, z obecného hlediska nadměrných kapacit a nízkých marží, pravděpodobně nemá zpracování ropy v pardubické rafinerii žádnou budoucnost,“ uvedla firma.  

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu a je vedoucí skupinou v oblasti zpracování ropy a petrochemie.

Rozhovor s Milanem Lávičkou (zdroj: ČT24)

PKN Orlen opět nevyplatí dividendy

Zisk největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen byl za loňský rok o čtvrtinu nižší, než společnost původně odhadovala. Skupina také rozhodla, že znovu nevyplatí dividendu. Dividendy nebyly vyplaceny od roku 2008. Příčinou nižšího výsledku byly odpisy v petrochemických aktivitách české dceřiné společnosti Unipetrol a polské skupině Anwil. Akcie PKN na varšavské burze ráno v reakci na zprávu klesly o tři procenta.

Vydáno pod