Kuba: O dostavbě Temelína nemůžou rozhodovat jen peníze

Praha - Dostavbu Temelína nelze posuzovat jen z ryze ekonomického hlediska, je nutné brát zřetel zejména na význam elektrárny pro energetickou soběstačnost České republiky. Na dnešní konferenci o výhledu české energetiky to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Reagoval tak na spekulace, že by dostavba Temelína nemusela být z ekonomických důvodů zrealizována.

Manažeři ČEZu podle Kuby otevírají legitimní debatu o komerčnosti projektu Temelín. „Já jako ministr nemohu přistoupit na to, že přijdou manažeři ČEZu a řeknou, že se pro ekonomiku společnosti nevyplatí stavět Temelín, ale vyplatí se jim investovat 100 miliard do větrníků na Baltu,“ uvedl Kuba. Takový přístup by podle Kuby soběstačnost Česka v produkci elektřiny ohrozil.

Dostavba Temelína je strategickým rozhodnutím

Otázka dostavby Temelína je podle Kuby strategické rozhodnutí, které závisí na státu jako hlavním akcionáři ČEZu.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„Temelín musí zapadnout do energetické koncepce a přinést ekonomicky únosnou energii. Tento úkol musí vzniknout na úrovni vlády. ČEZ je jeho realizátorem, ale nemůže se rozhodovat ryze komerčně.“

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš před nedávnem prohlásil, že by u Temelína měly být zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny. Tím by se zajistila ekonomická návratnost elektrárny, jejíž dostavba by měla stát 200 až 300 miliard. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu. Podobně to funguje například v Británii. Lidové noviny ale před měsícem s odvoláním na nejmenované manažery ČEZu informovaly, že dostavbu Temelína může ohrozit nízká cena elektřiny na burzách. 

Část turbíny pro JE Temelín
Zdroj: ČT24/skoda.cz

Podle Kuby by měl stát věnovat ekonomičnosti Temelína náležitou pozornost. „Čeká nás debata, zda vznikne strategický partner pro výstavbu elektrárny a jestli bude zavedena fixace cen,“ řekl. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium společností Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. V polovině roku mají firmy předložit své nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by pak měla být hotova nejpozději v roce 2025. 

Připravovaná aktuální státní energetická koncepce bude zřejmě počítat s tím, že jaderné elektrárny pokryjí v budoucnu více než polovinu tuzemské produkce elektřiny. V současnosti je to zhruba třetina.

Vydáno pod