Podnikatelé čerpají dotace pomalu, miliardy korun stále nemají příjemce

Praha – Čeští podnikatelé dostali z evropských fondů za posledních pět let téměř třicet miliard korun. Dalších šedesát jich stále zůstává k dispozici. Na podání žádostí ale zbývá jen rok a půl. Ministerstvo průmyslu a obchodu sice věří, že peníze stihne rozdělit, ale podle Transparency International existuje velké riziko, že budou na poslední chvíli vybrány nekvalitní projekty.

Mnoho malých firem v Česku dnes funguje hlavně díky evropským dotacím. „Dlouho jsme váhali, nevěděli jsme, co od toho čekat. Nakonec se to podařilo. Kdyby toto nebylo, nedokážu si představit, jak bychom fungovali,“ vysvětluje podnikatel Jiří Matušík.

Peníze na podnikání sice začalo Česko čerpat před pěti lety, ale šedesát miliard dosud nemá své příjemce. „V tuhle chvíli se čerpání neustále zrychluje, takže 30 miliard já považuji za dobrý stav,“ míní ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Podle Transparency International je ale právě rychlost rizikem. Tvrdí, že některé projekty postrádají kvalitu a jsou korupční. To by mohlo vést k prověrkám, na základě kterých by Evropská unie finance nemusela poskytnout. „I z důvodu časového rozložení se obávám, že tady nastane obrovský finanční mejdan. Peníze budou dávány na cokoliv, jen aby se čerpaly,“ dodal Stanislav Beránek z Transparency International. Problémy s čerpáním všech evropských peněz nejsou v Česku ničím novým. Evropská komise v tuto chvíli odmítá proplatit 33 miliard, které se ale už vydaly z rozpočtu.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)