Penta prohrála 300milionový spor se Sazkou

Praha - Investiční skupina Penta Investments prohrála u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře v Praze spor se Sazkou, ve kterém šlo o zhruba 300 milionů korun. Sazka poukazovala na údajně nepřiměřenou odměnu Penty za vydávání dluhopisů na stavbu O2 areny.

„Jsme nepříjemně šokováni dnešním rozhodnutím arbitrážního soudu. Rozhodnutí považujeme za vysoce nestandardní a zcela překvapivé,“ informoval o celém rozhodnutí mluvčí Penty Martin Danko. Verdikt soudu byl podle něj Pentě sdělen jen ústně bez jakéhokoliv zdůvodnění: „I proto se chceme nejdřív obeznámit s písemným rozhodnutím a následně rozhodneme o dalších krocích.“

Žalobu podal Cupka

Podání žaloby loni inicioval insolvenční správce Sazky Josef Cupka. Penta si podle něj odměnu v roce 2006 domluvila se Sazkou za přípravu emise dluhopisů v hodnotě 215 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun) tak, že Sazku poškodila. Žaloba se vedle Penty týká i bank LBBW a Commerzbank, které od Penty v roce 2007 pohledávku vyplývající z dohody odkoupily.

Podle Danka takto rozhodl soud navzdory tomu, že smlouva o emisi dluhopisů pro Sazku byla řádně projednána a schválena všemi příslušnými orgány Sazky a loterijní firma pohledávku opakovaně uznala a plnila ji bez jakýchkoli výhrad. Podle něj odměna za poskytnuté služby zohledňovala zejména to, že Penta sehrála klíčovou roli při kontaktu s držiteli dluhopisů a významně se přičinila o celkový úspěch emise. Penta se také zavázala, že koupí až polovinu emise v případě, že se ji nepodaří upsat.

16:9
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA

Sazku v loňském listopadu získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy korun. Společnost Sazka sázková kancelář, kterou PPF a KKCG vlastní, žalobu proti Pentě převzala.

Sazku se snažila ovládnout i Penta. Firmu měla na dosah už loni v únoru, když s vedením firmy, tehdejším největším akcionářem ČSTV a firmou E-Invest, uzavřela dohodu o záchraně krachujícího podniku. Jenže Sazka spadla do konkurzu a věřitelský výbor, v němž získaly kontrolu PPF a KKCG, nabídku Penty a E-Investu odmítl.

Vydáno pod