Kvůli rozšíření Temelína chce stát urychleně dostavět dálnici D3

Praha - PPP projekt, tedy takzvané partnerství veřejného a soukromého sektoru, nebo princip odložených plateb by měly podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) pomoci s urychleným dokončením dálnice D3 do Českých Budějovic. Dostavba dálnice je nezbytná kvůli plánovanému rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Jihočeský kraj v minulosti dokonce dostavbou dálnice podmínil své „ano“ pro Temelín.

Dálnice D3 spojující jih Čech s Prahou má být podle plánů dlouhá 170 kilometrů. Zatím ale stojí pouhých 15 kilometrů. To se musí kvůli plánované dostavbě Temelína změnit a ministerstvo dopravy s tím chce začít co nejdříve. „V průběhu včerejšího dne došlo k vypsání výběrového řízení na dva úseky dálnice D3. Jedná se o úsek Borek–Úsilné a o úsek Veselí–Bošilec. Pokud vše půjde, jak má, mohli bychom ještě na konci stavební sezony – někdy v průběhu října – začít se samotnou stavební částí,“ informoval Dobeš. První úsek by měl být podle plánů ministerstva dokončen v roce 2014, Veselí s Bošilcem by pak dálnice měla spojit koncem roku 2015.

Stát by se měl rovněž postarat o silnici druhé třídy (II/105), která vede poblíž jaderné elektrárny a po níž budou na stavbu směřovat potřebné dodávky. „Dojde k převedení komunikace druhé třídy na komunikaci první třídy a tím pádem i stát ponese finanční prostředky na údržbu,“ podotkl Dobeš.

Dostavba Temelína je pro stát prioritou

Dostavba jaderné elektrárny Temelín je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) prioritou. Jaderná energetika podle něj patří do českého energetického mixu a dostavba 3. a 4. bloku elektrárny Temelín je v tomto smyslu klíčovou investiční akcí. „Je to dlouhodobý stabilní zdroj energie, který potřebujeme a který i ekonomicky dává základ pro stabilní energii, která je cenově přístupná pro český průmysl,“ zdůraznil Kuba. Po dostavbě Temelína by se měly jaderné zdroje podílet na výrobě energie v Česku více než 50 procenty.

Ministerstvo průmyslu podle Kuby předpokládá, že dostavba Temelína si vyžádá investice ve výši 200 miliard korun. „Závěrečná realizační cena se potom musí objevit v nabídkách konkrétních zájemců o realizaci stavby,“ upřesnil Kuba. Stavba by měla být financována z rozpočtu ČEZu.

O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium společností Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. V polovině roku mají firmy předložit své nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by pak měla být hotova nejpozději v roce 2025.