Bendlovi se nezdá prudké zdražení vajec, požádal o prověření

Praha - Zdražení vajec o 100 procent se ministru zemědělství Petru Bendlovi nezdá, požádal tedy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prošetření. Cena prudce vyskočila poté, co produkce vajec v EU klesla kvůli směrnici zakazující chov slepic v malých klecích.

Obchodníci a zemědělci se přou, kdo vydělal víc, spotřebitel ale rozhodně prodělal

  • Zemědělci: Někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže.
  • Obchodní řetězce: Hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

„27. března adresoval ministr Bendl dopis předsedovi ÚOHS, v němž ho požádal o prošetření výše cen vajec v obchodních řetězcích v souvislosti se strmým nárůstem jejich spotřebitelských cen,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Prezident Agrární komory Jan Veleba

Velkochovatelé nosnic dostávají za jedno vejce maximálně 3,50 koruny. Spravedlivá cena v obchodech by tudíž neměla překročit 5 korun za kus. Někteří obchodníci se je ale nebojí prodávat ani za 7 korun, i když  je jejich přidaná hodnota minimální. „Vejce obchodníkovi někdo přiveze, ten to složí z kamionu a ze skladu to ještěrkou rozveze do obchodu.“

Vejce
Zdroj: ČT24

Obchodníci se brání, kupují prý vejce za velký peníz

Obchodníci se brání, nakupují prý za více než čtyři koruny, přestože se výrobní cena ještě nedávno pohybovala kolem jedné koruny.

Zemědělci i obchodníci: Po Velikonocích ceny vajec klesnou

Na jednom jsou obchodníci a zemědělci ovšem zajedno, že totiž cena vajec na tuzemském trhu po Velikonocích zřejmě klesne. Češi kvůli výraznému zdražení začali vejce ve velkém nakupovat v sousedním Německu, kde vyjdou výrazně levněji. Například německý řetězec diskontních supermarketů Netto omezil v některých svých obchodech na východě Německa prodej vajec na osobu kvůli jejich skupování Čechy.

Vydáno pod