Ekonomové: Úspory pro rok 2012 stačí, vše ale závisí na ekonomice

Praha - Vládní úspory jsou dle ekonomických ministrů v pořádku a měly by stačit na udržení schodku státního rozpočtu v rozumných mezích. Vše však závisí na ekonomickém vývoji. Rozpočet by se měl částečně zahojit na omezení valorizace důchodů a zvýšení DPH, do kasy by tak nateklo 27 miliard. Vláda potřebuje ušetřit 42,4 miliardy korun.

Čemu ekonomičtí ministři dali zelenou

  • Růst sazeb daně z přidané hodnoty o procento na 15 a 21 procent
  • Zachování výdajových paušálů, ovšem bez nároku na využití daňových slev a bonusů
  • Nižší valorizace důchodů.

„Je zřejmé, že součet úspor a dodatečných příjmů je postačující k potřebné fiskální konsolidaci. Otázkou je, zda je správný poměr úspor a vyšších daní,“ tvrdí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank

Průměrný důchod stoupne příští rok o 130 korun. Zvýšení DPH by mělo přinést příští rok do rozpočtu zhruba 17 miliard korun a nižší valorizace důchodů ušetří rozpočtu zhruba deset miliard korun. Další již dohodnutá opatření, zdanění nad stropem sociálního pojistného a změna odvodů u OSVČ, mohou přinést státu navíc malé jednotky miliard.

Zvýšení daně na 16 procent není dle Sobíška dobrý tah. „Zvýšení daně o procentní bod by zvýšilo míru zdanění hrubých příjmů, a tedy snížilo disponibilní příjmy pracujících domácností zhruba o 1,5 procentního bodu. To už je v kombinaci s růstem nepřímých daní přílišná změna zatížení sektoru domácností.“

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Využití výdajových paušálů je možné bez nároku na slevy a bonusy

Analytici souhlasí i s omezeními ohledně výdajových paušálů živnostníků, které bude možné uplatnit jen bez nároku na daňové slevy a bonusy. „Je evidentní, že je něco špatně, když dnes živnostníci platí na daních jen desetinu toho, co platili před sedmi lety, zatímco zdanění zaměstnanci platí více,“ upozorňuje Marek.

„Pro nás je zásadní, že se paušály nebudou snižovat u řemeslníků a zemědělců. Toto řešení se nám zdá v tuto chvíli spravedlivé,“ řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Počet těch, kteří paušály využívají, se tím podle něj nesníží. OSVČ je uplatňují zejména z důvodu minimalizace administrativy, méně kvůli optimalizaci odvodů, dodal. Při využití výdajových paušálů není nutné vést daňovou evidenci ani účetnictví. Vhodné jsou i pro ty, kteří mají nízké náklady na své podnikání.

Vydáno pod