Lotyšská specialita - březové víno

Riga - Lotyšsko rozhodně nepatří mezi vinařské velmoci a v této pobaltské zemi tak rozhodně nejsou k vidění široké vinohrady. Víno se tam ale nicméně vyrábí a tamní ho dokonce považují za národní poklad. Sklizeň probíhá nyní, avšak nejedná se o víno z hroznů, nýbrž o víno z březové šťávy.

Výrobou březového vína v Lotyšsku se zabývá například Linard Liberts. "Každý zná na jaře březové víno, ale březovou šťávu je možné zpracovat i jinak než se lidé domnívají. Těch produktů je celá řada - víno, šťáva, šumivé víno,“ popisuje Liberts a dodává, že to je důkazem toho, že na březové míze se dá postavit byznys. 

Liberts má ve svém lese několik set bříz. Z každé získá 5 až10 litrůmízy za den. Letos plánuje sebrat 15 tisíc litrů šťávy, z ní chce vyrobit 12 tisíc litrů šumivého vína, ze zbylých 3 tisíc udělá sirup. Šumivé víno vyrábí podle tradiční technologie pro výrobu šampaňského.

Březová štáva - základní sutovina pro lotyšské březové víno
Březová štáva - základní sutovina pro lotyšské březové víno

Podle majitele restaurace Martinse Ritinse, který je odběratelem Liertsových vín, je březové víno fnatastické. „Lotyšsko může být na tento nápoj opravdu pyšné. V naší restauraci ho nabízíme i svým zahraničním hostům. Podáváme ho i při významních státních hostinách - třeba prezidentům nebo premiérům, kteří navštíví Lotyšsko,“ konstatuje s hrdostí Ritins.

Libertsova šumivá vína způsobila v Lotyšsku už na začátku výroby rozruch. Prvních 300 lahví se prodalo rychle. Dnes lidé běžně kupují i deset lahví, nehledí přitom na cenu, která je poměrně vysoká. Láhev stojí přes deset eur. Vína se zatím prodávají jen v Lotyšsku. Jak ale Liberts doufá, letos by s nimi mohl uspět i v zámoří.