StarBev spolu se Staropramenem koupila skupina Molson Coors

Praha/Denver - Pivovarská skupina StarBev, kam patří i Pivovary Staropramen, mění majitele. Od CVC Capital Partners Limited ji koupila severoamerická pivovarská skupina Molson Coors. Výše transakce je 2,65 miliardy eur (v přepočtu asi 66 miliard korun).

Celkově StarBev se sídlem v nizozemském Amsterdamu a v Praze provozuje ve střední a východní Evropě devět pivovarů. Tržby skupiny přesáhly jen loni v přepočtu 17 miliard korun, výstav členských pivovarů pak byl více než 13 milionů hektolitrů. Skupina v regionu zaměstnávala 4 100 lidí.

„Akvizice StarBev dokonale zapadá do strategie Molson Coors rozšiřovat naše portfolio prémiových značek a naši působnost na rostoucí trhy po celém světě,“ prohlásil prezident a výkonný ředitel CEO Molson Coors Peter Swinburn. Podle něj je pivní trh střední Evropy atraktivní se silným růstovým potenciálem a prodeje piva v regionu začínají po poklesu způsobeném ekonomickou krizí opět růst.

Pivovary Molson Coors
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Kristoffer Tripplaar

Centrála StarBev by měla i nadále zůstat v Praze. Nový majitel prý nechystá v blízké budoucnosti ani personální změny ve vedení. „Jsme velmi spokojeni s tím, jak je společnost řízena,“ dodal Swinburn. Nový vlastník Pivovarů Staropramen prý neplánuje měnit ani receptury a chuť vyráběného piva. „Tohleto by byla poslední věc, kterou bychom zvažovali,“ podotkl. Molson Coors prý neplánuje ani odprodání některých pivovarů ze skupiny StarBev.

Staropramen dvojkou českého pivního trhu

Za Plzeňským Prazdrojem jsou Pivovary Staropramen dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl. Do StarBev patří také další pivovary v Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Skupina má obchodní aktivity také na Slovensku a v Bosně a Hercegovině. Firma CVC Capital Partners pivovary v prosinci 2009 koupila od pivovarského gigantu AB InBev.

Staropramen
Zdroj: ČT24

Molson Coors je jednou z největších pivovarnických skupin na světě s provozy v Kanadě, USA, Velké Británii a mezinárodní pobočkou Molson Coors International (MCI). Do portfolia společnosti patří mimo jiné značky Coors Light, Molson Canadian a Carling.

Přitom ještě v závěru uplynulého týdne agentura Reuters informovala, že blízko ke koupi StarBev je japonský pivovar Asahi. Cena této transakce se měla pohybovat kolem tří miliard dolarů (55,7 miliardy korun).

Ekonomika ČT24: Staropramen mění majitele (zdroj: ČT24)