Mobilní internet možná výrazně zrychlí

Praha – Dražba frekvencí, které zbyly po digitalizaci televizního vysílání, má přinést kromě nové konkurence i výrazné zrychlení mobilního internetu. Jedinou překážkou jsou datové limity. Chytrý telefon jej totiž dnes dokáže vyčerpat za půl dne, stačí si přehrát pár videí. Nová technologie by mohla limity až desetinásobně zvýšit.

Chytrý telefon bez internetu přichází o mnoho funkcí – kdo překročí limit stažených dat, vrátí se zpět do internetového pravěku. Rychlost připojení totiž spadne na úroveň, která umožňuje víceméně jen přijímat e-maily.

Paušály takzvaně neomezených tarifů se u všech operátorů pohybují kolem pěti set korun a stejně mají nastaveny i datové limity. Ty se v nejlepším případě dostanou na tři gigabajty, což znamená přibližně tři až čtyři stažené filmy. Dodatečný objem dat si ale může zákazník zakoupit.

Limity jsou běžné i v zahraničí

Čeští operátoři v zavádění datových limitů nejsou výjimkou – mobilní internet totiž běžně omezují i ti zahraniční. Operátoři si jimi kompenzují klesající příjmy z volání a textových zpráv. Na druhou stranu, v zahraničí je mobilní internetové připojení levnější než u nás.

Ani s novou sítí ale limity nezmizí. Podle zkušeností ze zahraničí, kde už síť čtvrté generace běží, však mohou být až desetkrát vyšší.

Zájem o mobilní internet se v Česku výrazně zvýšil v roce 2008, kdy na český trh dorazily revoluční telefony iPhone. Dnes používají internet v mobilu tři miliony lidí.