Draghi: Inflaci se letos nepodaří udržet pod hranicí dvou procent

Frankfurt/Londýn – Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi dnes upozornil, že hospodářské vyhlídky zemí eurozóny se kvůli dopadům přetrvávající dluhové krize mohou ještě zhoršit. Jeho instituce proto nemůže nyní upustit od současné expanzivní měnové politiky. Od konce loňského roku napumpovala ECB do bankovního systému eurozóny více než bilion eur (skoro 25 bilionů korun).

K vývoji inflace v eurozóně Draghi řekl, že zatím není správná doba k tomu, aby ECB mohla opustit současnou podpůrnou měnovou politiku. Míra inflace v eurozóně je totiž vysoko nad dvěma procenty a šéf ECB se domnívá, že tam zůstane asi po celý letošní rok. Cílem ECB je ale držet inflaci těsně pod hranicí dvou procent.

„Máme zde inflační tlaky, jejichž příčinou jsou vyšší ceny ropy a krátkodobě i vyšší nepřímé daně, nicméně ve střednědobém výhledu zůstávají inflační očekávání pevně ukotvena,“ řekl Draghi po zasedání rady ECB. Ta podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta.

Kvůli mimořádně uvolněné měnové politice sílí v posledních měsících spory uvnitř vedení ECB. Proti dalšímu tištění peněz se staví hlavně němečtí zástupci. Draghi je ale přesvědčen, že ECB je schopna nadměrnou likviditu v případě nutnosti z trhu stáhnout.

Podle analytiků je možné další snížení sazeb

Draghi řekl, že slabá ekonomika eurozóny brání firmám požadovat větší objemy úvěrů. A to i přesto, že ECB ve dvou kolech poskytla bankám zmíněný více než bilion eur v podobě levných tříletých úvěrů. Tento krok sice pomohl zlepšit situaci na finančních trzích, úvěrovou aktivitu ale příliš nepodpořil.

Podle šéfa ECB je třeba vyčkat, až se dopady těchto opatření plně projeví. Ve většině zemí je teď hospodářský pokles především reakcí na výdajové škrty, k nimž vlády sahají ve snaze rychleji snížit zadlužení.

A někteří analytici spekulují o možné dalším snížení úrokových sazeb: „S ohledem na další negativní zprávy o vývoji ekonomiky a vzhledem k tomu, že by se mohla snížit inflace, tak si stále myslíme, že během roku zde ještě bude prostor pro snížení sazeb,“ podotkl ekonom ústavu Citigroup Jürgen Michels. Předpokládá, že ECB letos ve dvou krocích sníží úroky, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Základní sazba by se tak dostala až na nové historické minimum 0,5 procenta.