Diamanty lepší než zlato, loni zhodnotily skoro o pětinu

Praha – Diamanty jsou podle odborníků odolné proti jakýmkoliv otřesům a turbulencím v investorském světě. Jen za loňský rok jejich cena vzrostla o 19 procent, zlato oproti tomu zdražovalo dvakrát pomaleji. Navíc podle odborníků bude růst cena diamantů i nadále. Nahoru jí pomůže silný zájem z Číny a Indie. Investice do diamantů jsou tedy vhodným způsobem jak snížit riziko investování.

Růst ceny zlata se podle analytiků jen tak nezastaví. „Musíte vytěžit hrubou hmotu o minimální váze 2,5 až 2,6 karátu, abyste mohla vybrousit ten jednokarátový kámen, a proto cena dlouhodobě narůstá. Průměrný meziroční nárůst je 10 až 15 procent,“ vysvětlila certifikovaná gemoložka Diamond Clubu Erika Loriová.

Diamanty přitom na rozdíl od jiných komodit odolaly i současné finanční krizi. „Během posledních deseti let vzrostla vzájemná závislost aktiv téměř na dvojnásobek. Diamantů se to ale netýká. Pohyby cen komodit, zlata ani akcií nemají na hodnotu diamantů téměř žádný vliv,“ upozornil David Riedel ze společnosti Riedel Research Group.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Investovat do diamantů je ale náročné. Především je třeba pohlídat brus a certifikát kvality. A proto je lepší obrátit se na odborníka. Pak už jen stačí připravit tučnou částku. „Ideálně je investovat do kamene o velikosti 1 karát a výše, tady by ti klienti měli čekat, že u té špičkové kvality se bavíme zhruba o 28 900 dolarů za karát,“ uvedla Loriová.

Pro ty, kteří bohatstvím neoplývají, a přesto chtějí peníze bezpečně uložit, tu jsou šperky. Investice do prstenu s méně kvalitním diamantem sice nevydělá, hodnotu ale svému majiteli minimálně udrží.