V CzechTrade se mění vedení, Ivan Jukl balí kufry

Praha – v CzechTrade se mění vedení. Dosavadní generální ředitel proexportní agentury Ivan Jukl balí kufry. Za dnešním odvoláním stojí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Odvolaný šéf působil v pozici od března 2006. Krok ministra koresponduje se snahou změnit koncepci exportní strategie ČR. Informace přinesl sever E15.

Kdo Jukla nahradí

Řízením CzechTrade bude od pátku 6. dubna pověřen dosavadní ředitel Odboru podpory exportu Zdeněk Vališ, který působil dříve na ministerstvu zahraničních věcí.

CzechTrade pomáhá tuzemským firmám s hledáním obchodních partnerů. Dalšími službami jsou ověření zájmu o výrobek a analýzy trhu. Čeští exportéři loni za podpory agentury CzechTrade uskutečnili vývoz v hodnotě kolem tří miliard korun, zhruba stejně jako v roce 2010.

Jaké má ministerstvo s agenturou plány

MPO chce v zahraničí postupně vytvořit integrovanou síť 70 obchodních misí, ve které propojí své síly MPO, CzechTrade, ČEB a CzechInvest. Nyní jich funguje necelá čtyřicítka. CzechTrade podle dřívějších Kubových informací dostává z rozpočtu MPO ročně 200 milionů korun, za své služby od firem a podnikatelů inkasuje zhruba 18 milionů korun. Placené jsou hlavně služby zahraničních kanceláří. Cena služeb se odvíjí od jejich rozsahu a pracnosti.

„Agentura CzechTrade vstupuje do nové etapy své existence, čeká jí určitá transformace a jsem přesvědčen, že je správné, aby ji naplňovalo také nové vedení. Změny ve vedení CzechTradu jsou součástí plánu širší reorganizace, jejímž cílem bude zefektivnění a zeštíhlení resortu průmyslu a obchodu,“ tvrdí Kuba.