Nové brýle od Googlu: Umí se připojit k internetu i fotit

Washington - Google přichází s novým trhákem. Ve středu totiž americká společnost představila brýle, které mísí skutečný a vysněný svět. Svému majiteli nabízejí fotografování i internet. Brýle jsou zatím prototypem a nedají se koupit. Společnost se nyní chce soustředit na reakci zákazníků k videu, které připravila na stránku Google+. „Sdílíme s vámi tuto informaci nyní, protože chceme o projektu začít mluvit a získat od vás cenné návrhy,“ tvrdí Google.

Video je natočeno z pohledu nositele brýlí, který prochází New Yorkem a zadává svým brýlím úkoly jako pořídit fotku a umístit ji na Google+. Ptá se také brýlí, kudy má jít nebo jaké bude počasí. Brýle ho také upozorňují, když je někde poblíž kamarád.

Bridget Careyová, šéfredaktorka webu CNET:

„Lidé téměř nezvládají smskovat a jít ve stejný okamžik, aniž by se pozastavili, takže teď budeme díky této technice přímo na našem obličeji moct komunikovat s přáteli nebo sledovat mapu.“

Brýle by se mohly stát každodenní součástí našeho života

Google je největším internetovým vyhledávačem a nabízí řadu dalších služeb. Brýle by mohly být podle agentury Reuters cestou, jak více propojit tyto onlinové služby a jejich reklamy s každodenním životem uživatelů.

Google představil zázračné brýle (zdroj: ČT24)

Dle agentury Reuters zatím není jasné, kdy se brýle budou prodávat. Podle něj se ale Google vždy snaží zaměřovat na technologie, které mohou být k dispozici relativně brzy a ne až třeba za deset let. Brýle se prý vyvíjejí necelé dva roky a členové vývojového týmu je budou zkoušet na veřejnosti.

Futuristické brýle také vyvolávají otázky ohledně narušování soukromí. Jak moc společnost zasáhne do osobních údajů a informací o aktuálním pobytu? „Jsme tak trochu jako na divokém západě, co se týče našeho soukromí a toho, jaké informace o sobě zveřejňujeme a co s nimi firmy dělají. To jsou všechno otázky, které by měl Google zodpovědět, a měl by být velmi konkrétní, jestliže spustí něco takového,“ dodala Careyová.