Estonské supermarkety omezily prodej vajec na osobu

Tallinn – Estonské supermarkety omezily povolený prodej balení vajec na osobu. Nedostatek vajíček totiž podobně jako v Česku zažívají i lidé v Pobaltí, kde je o ně i přes rostoucí ceny velký zájem. Před blížícími se Velikonocemi navíc vajíčka začali v supermarketech skupovat i drobní obchodníci. Dražší ceny souvisejí s nařízením Evropské unie nákladně zvětšovat klece, ve kterých se miliony slepic po celé Evropě tísnily na ploše formátu A4.

Velikonoční sháňka po vajíčkách zachvátila i Estonce v tamních supermarketech. „Měli jsme taky případy, že zákazníci chtěli koupit celý stánek s vejci,“ ilustruje situaci manažerka řetězce Prisma Kadri Lainasová. Do obchodů totiž chodili i maloobchodníci, kteří nakupovali ve velkém pro svůj byznys a najednou si vzali i padesát vajec. Tamní supermarkety proto zakročily a pro tyto zákazníky zavedly omezení. „Museli jsme omezit počet balení na osobu. Každý zákazník si může vzít maximálně tři balení. Myslíme si, že je to dostatečné množství pro pravidelné odběratele,“ vysvětlila Lainasová.

Jedno balení deseti vajec se v Estonsku prodává v přepočtu zhruba za 33 korun, což je téměř o polovinu víc než na začátku roku. „Nikdy jsem si vajíčka nekupoval do zásoby a nechápu toto šílenství. Cena vajíček není pro mě důležitá. Sháním se po bílých vejcích a to je jediný obchod, kde je mají,“ dodal důchodce Lembit Kink. Řada lidí si však i přes omezení prodeje dokáže poradit. „Budu muset jít do supermarketu na desetkrát, abych si mohl koupit potřebné množství,“ svěřil se Kristjan Hein.

Estonsko řeší nedostatek vajec omezením prodeje (zdroj: ČT24)