Mládek: Výkon ekonomiky se nemůže měřit výší dluhu

Praha – Výkon ekonomiky se nemůže měřit pouze výší státního dluhu. Důležitý je také růst platů a počty nezaměstnaných, které ukazují, že si Česko dobře nevede. Alespoň to se domnívá stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Schodek veřejných financí za loňský rok se podle něj snížil především kvůli neschopnosti vlády čerpat peníze z evropských fondů, a tím pádem dotace nedostatečně spolufinancovat.

Schodek veřejných financí, který podle aktualizovaných čísel loni klesl na 3,09 procenta HPD z předloňských 4,83 procenta, Mládkovi přílišnou radost nedělá. „Problém není ani tak v tom, že stát dělá výdaje za krize, ale ty výdaje by neměly být v dobách konjunktury,“ míní. Toto snižování tak jde na úkor hospodářského růstu, který je zcela klíčový. „Pokud neměříme výkon ekonomiky jenom podle výše státního dluhu a deficitu, tak nezaměstnaných máme velké množství a platy nerostou. To je důležitější, než že se podařilo o nějaké desetiny předběhnout plán,“ dodal.

Mládek ale nabízí jiné vysvětlení snižování státního dluhu. „Může to být tím, že vláda není schopná čerpat evropské peníze, protože tam je potřebné kofinancování. Tím ušetřila, ale za cenu toho, že sem nepřiteče daleko větší množství peněz,“ upozorňuje. Zastavení proplácení peněz z Bruselu je podle Medka jedním z největších nebezpečí, které na nás číhá.

„Není zřejmé, čím vláda občanům přispěla,“ dodal. To, že statistici včera upřesnili čísla o růstu naší ekonomiky za loňský rok, je podle Mládka zásluha především silného exportu. Ve velké krizi jsou ale sektory závislé na domácí poptávce. „Současná vláda nechápe důležitost domácí poptávky… Měla by dělat vše pro to, aby neklesala, mimo jiné třeba tím, že nebudou občany zbytečně strašit, protože ekonomika je také o důvěře v budoucnost,“ podotýká. Jestliže pak lidé vidí chaotické počínání vlády, tak jsou podle Mládka daleko opatrnější vzít si hypotéku.

Rušení ministerstev je demagogie, říká Mládek

Rušení ministerstev je podle Mládka ze strany koalice pouhá demagogie. Došlo by totiž spíše k jejich slučování. Z ministrů by se stali náměstci a funkci by plnili téměř stejnou. „Dovedu si ale představit, že jedno z těch ministerstev nebude existovat a to je ministerstvo pro místní rozvoj. Podle mého názoru by se do budoucna mohlo sjednotit s ministerstvem průmyslu a obchodu a vytvořit ministerstvo hospodářství,“ navrhuje Mládek. A sám říká, že ministerstvo kultury a životního prostředí by rozhodně nerušil. Kultura podle něj potřebuje ve vládě svého ministra, stejně jako životní prostředí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)