Čínská ekonomika rostla nejpomaleji za tři roky

Peking - Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí opět zpomalila svůj růst, který byl nejpomalejší za téměř tři roky. Analytici se však domnívají, že v příštích měsících ekonomika oživí. Hrubý domácí produkt se za leden až březen zvýšil o 8,1 procenta, nejpomaleji od druhého čtvrtletí 2009, po růstu o 8,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku, jak vyplývá z údajů čínského statistického úřadu.

Peking omezil přístup k úvěrům i k investicím s cílem zabránit přehřátí ekonomiky a snížení cen v obchodech. Teď ale mají nejhorší čísla za poslední tři roky. „Míra ekonomického růstu v Číně znovu padá. Z velké většiny to je výsledek politiky, kterou si čínská vláda sama vědomě nastavila,“ řekl mluvčí čínského statistického úřadu Šeng Laj-jün.

Analytici, které oslovila agentura Reuters, čekali 8,3procentní růst. Čínská ekonomika zpomaluje už páté čtvrtletí v řadě. Pokles globální poptávky snížil vývoz a Peking omezil přístup k úvěrům a investice s cílem zabránit přehřátí ekonomiky a snížit růst cen.

Ardo Hansson, ekonomický expert na Čínu, Světová banka:

„Můžete si všimnout, že domácí politika zaměřená na investice se zpřísňuje. Zpomalují investice i vládní stimuly do nemovitostí. Na druhou stranu, světlým místem je v tuhle chvíli růst spotřeby. Ta zůstala vysoko, stejně tak zaměstnanost.“ 

Čínská ekonomika (zdroj: ČT24)

Další prudké zpomalení by mohlo mít celosvětový dopad

Navíc nekontrolované prudké zpomalení růstu ekonomiky by mohlo mít celosvětový dopad, protože by snížilo poptávku po ropě, průmyslových komponentách a spotřebním zboží v době, kdy růst v USA a Evropě je slabý. Mohlo by způsobit i politické napětí, protože čínská vládnoucí komunistická strana se připravuje na změny v nejvyšších postech.

„Znamenalo by to jistě problém pro čínskou vládnoucí elitu, která v podstatě model založený na exportu prosazovala dlouhodobě. Jisté nebezpečí by to znamenalo i pro zbytek světa, který čím dál tím více spoléhá na čínskou domácí poptávku,“ vysvětlil analytik ČSOB Jan Čermák.

Čínu čeká podle Světové banky i analytiků soukromého sektoru „měkké přistání“ a růst oživí koncem letošního roku. Někteří se však obávají, že růst by mohl klesnout příliš strmě, což by ohrozilo pracovní místa. Podle odhadů SB a Mezinárodního měnového fondu v letošním roce růst zpomalí na 8,2 procenta. V roce 2010 ekonomika vzrostla o 10,4 procenta.

Dolar versus jüan
Zdroj: Getty Images