Americké hypotéky jsou rekordně levné, není o ně zájem

New York - Úrokové sazby hypoték ve Spojených státech amerických jsou na rekordně nízké úrovni. Například u 30letých půjček na bydlení klesla průměrná sazba na 3,88 procenta. Takhle levné hypotéky přitom Američané zvyklí na život na dluh dlouho nezažili.

Například hypotéka na 15 let se teď nabízí jen za roční úrok 3,11 procenta. Cenu hypoték sráží obavy z vývoje ekonomiky. „Byli jsme přehnaně optimističtí. Trh šel oproti skutečnému vývoji ekonomiky napřed. Až teď teprve opravdu vypovídá o skutečné ekonomické situaci,“ vysvětlil pro Bloomberg viceprezident analytické firmy HSH Associates Keith Gumbinger. 

Američani nemají o hypotéky moc velký zájem, v Česku je to naopak

I přes nízké ceny zájem Američanů o hypotéky stále klesá. Počet žádostí padá už osm týdnů v řadě. Za to v Česku si banky na nezájem nemůžou stěžovat. Tady jsou úrokové sazby ještě nižší, průměrně jde o 3,61 procenta. „Není to sice rekordní, ale i tak jsou sazby velice nízko. Výhodou je, že průměrné úrokové sazby táhne dolů hlavně pětiletá fixace, proto se vyplatí sjednat si hypotéku na co nejdelší dobu,“ říká analytička Hypoindex.cz Monika Hrušová. 

Hypotéky (zdroj: ČT24)

„V tuto chvíli je největší zájem o hypotéku na tři roky, samozřejmě ale díky výhodným nabídkám na trhu roste zájem i o plovoucí sazbu, kvůli výhledu do budoucnosti,“ doplňuje jednatel Hypotékomatu Marek Nebesář. Ve srovnání s minulými lety je zájem o hypotéky vysoký. Bankám kromě nízkých úrokových sazeb hrají do karet také levné byty.