Akcie Applu prudce padají. Nastupuje „scénář Nokie“?

Los Angeles - Akcie společnosti Apple zažívají nejhorší týden od loňského září. Po téměř 50procentním růstu od začátku roku ztratily za poslední týden desetinu hodnoty. Firma oznámí hospodářské výsledky příští týden, už teď ale hýbe celým americkým akciovým trhem.

Investorům dělají starosti soudní spory o ceny iPhonů a spekulace o ochabujícím zájmu o iPady. Mobilní operátor Verizon chce navíc svým zákazníkům zdražit dotované telefony od Applu, což by neudělalo radost ani trhům.

„Navíc dochází k technické korekci - titul vydělal kolem 50 procent od začátku roku, takže pokud někde vybírat zisk, tak tohle je jeden z kandidátů,“ říká portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

Navíc výsledky firmy mají být po mnoha letech horší než v předchozím čtvrtletí. Akcie by se proto mohly vrátit až k pěti stům dolarů. Názory odborníků se ale rozcházejí. „Akcie Applu se podle nás budou do dvou let prodávat za tisíc dolarů, růst Applu je udržitelný,“ míní analytik společnosti Piper Jaffray Gene Munster.

Situace podobná scénáři Nokie

Petr Zajíc, portfoliomanažer Pioneer Investments

„Mně to připomíná Nokia scénář – máte skvělý produkt, skvělé marže, skvělý management, skvělý podíl na trhu. No, a pak začnete přemýšlet, co s hotovostí, jak udržet marže, a odejde vám klíčový manažer a firma začne ztrácet drive, který má.“

Hodnota Nokie v 90. letech vzrostla o 35 tisíc procent, dnes se však obchoduje za zlomek rekordní ceny a firma má nejslabší rating na trhu. Apple ale může optimisty vrátit do sedla už příští týden, pokud oznámí lepší než očekávané výsledky hospodaření.