Technologie (o)vládnou svět(u)

Praha - Do 20 let bude až polovina světové ekonomiky nějakým způsobem napojená na internet. Bleskový rozvoj inteligentních zařízení tak slibuje obrovský potenciál investorům do technologických firem. Život má být přitom snadnější i pro běžného uživatele.

„Můžete po zahradě rozsít speciální senzory, které hlídají, jestli správně zavlažujete a upozorňují vás, ve které části zahrady se zavlažovalo málo, nebo kde byste měli přihnojit,“ říká k využití technologií v domácnostech šéfredaktor serveru Lupa.cz Patrick Zandl. 

Vše propojené s internetem

Stále více běžně používaných věcí bude mít stejně rychlé procesory jako současné chytré telefony, takže mohou pracovat s inteligentními aplikacemi. „Úspěch chytrých telefonů stojí a padá s aplikacemi. A ty brzy prorostou do celé ekonomiky. Každé auto má v sobě čip, každé zařízení v domácnosti ho může mít. Když se podíváme na čísla a firmy jako Cisco, Ericsson nebo Intel, bude to znamenat 10 až 20 miliard zařízení připojených k internetu do pěti let,“ míní zakladatel firmy 5th Column Ideas Keith Woolcock. 

Velké technologické firmy se přitom do odvětví drobných uživatelských aplikací zatím příliš nehrnou. „Trh zatím není tak velký, aby se do něj pouštěli dominantní výrobci jako Intel, Qualcomm nebo Texas Instruments,“ myslí si analytik Patria Finance Branislav Soták. Například Intel i Microsoft prošvihly rozvoj smarthphonů, jak doplňuje Woolcock a přidává svou vizi: „Hlavně Intel bude v čele toho, čemu říkáme internet věcí – všechny přístroje budou připojené k internetu.“ 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„Většinou to dělají malé firmy a až se ukáže, který z těch přístupů je opravdu takový, že to bude mít masivní uplatnění a bude to vydělávat masivní peníze, tak teprve pak se rozběhnou po trhu ti velcí,“ dodává Zandl. Peněz na to mají dost, jak ukázaly výsledky hospodaření technologických gigantů jako Qualcomm nebo právě Intel. Tyto firmy v prvním čtvrtletí bez problémů překonaly odhady analytiků.