Demonstranti se pokusí zaplnit Václavák, magistrálu čeká uzavírka

Praha – Pátá nejnižší nezaměstnanost v EU a jedna z nejnižších měr lidí postižených chudobou – to je Česko. Přesto se odbory obávají, že se nůžky mezi bohatými a chudými nebezpečně rozevírají, z čehož viní především vládní plány reforem a škrtů. Společně s dvěma desítkami občanských iniciativ proto dnes budou v ulicích Prahy žádat odvolání reforem a demisi Nečasova kabinetu. Očekává se účast desetitisíců lidí. Protest omezí i dopravu v centru Prahy, policie počítá s uzavřením magistrály v obou směrech. Očekává se i přerušení provozu některých tramvajových linek – zejména v důsledku demonstrace, která se kolem 13. hodiny uskuteční na Václavském náměstí. Přímý přenos demonstrace nabídne ČT24 divákům od 13:05.

Demonstranti se začnou scházet dopoledne před Domem odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla. Ve 12:00 se odtud vydají na protestní pochod na Václavské náměstí. Projdou přes magistrálu, ulici Opletalovu ulici a ulici Politických vězňů. Právě v těchto místech čeká policie největší komplikace. „Největší problém vidíme v ulici Politických vězňů, která je ve spodní části značně zúžena, a parkují zde vozidla. Z tohoto důvodu bychom chtěli vyzvat všechny občany, kteří parkují v této ulici a samozřejmě po celé trase pochodu, aby svá vozidla přeparkovali, a to ve vlastním zájmu, aby nedošlo k jejich poškození,“ řekla ČT24 mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Eva Kropáčová, mluvčí pražské policie

„Předpokládáme, že k nejvýraznějšímu omezení dopravy dojde v době od 11:30 do 13:30, kdy dojde k uzavření ulice Wilsonova, tedy magistrály, a to v obou směrech.“

Omezení podle Kropáčové čekají i další ulice. Zejména Legerovu, Sokolskou a Italskou. S omezeními a uzavírkami musí řidiči i ostatní lidé počítat také v okolí Václavského náměstí. Demonstrace zasáhne i tramvajovou dopravu, zejména v okolí náměstí Winstona Churchilla a Václavského náměstí. „Doporučujeme všem občanům, aby pro přesun Prahou využili výhradně metro, jelikož Praha opravdu nebude průjezdná,“ dodala Kropáčová.

Protest vyvrcholí kolem 13. hodiny demonstrací na Václavském náměstí. Už od 12:30 zde ovšem budou v provozu informační stánky a chystá se i hudební doprovod. „Osobně bych si přál, aby ten Václavák byl plný,“ prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle něj by tak lidé měli ukázat „svou naštvanost“, kterou dávají najevo na internetu i jinde. Z Václavského náměstí hodlají podle informací policie někteří demonstranti vyrazit přes Staroměstské náměstí k Úřadu vlády.

Desetitisíce lidí a možná přijde i Kalousek

Odbory očekávají, že se demonstrace zúčastní desetitisíce lidí. „Předpokládáme, že za odbory bude ten počet odpovídat, nebo bude možná vyšší, než byl 21. května v loňském roce,“ řekl ČT24 první místopředseda ČMKOS Václav Pícl. Demonstrace v loňském roce se přitom zúčastnilo zhruba 40 tisíc lidí. Policie má ovšem od organizátorů hlášenou účast až 80 tisíc lidí. Odbory plánují do Prahy přivést i demonstranty z jiných regionů. Například Odborový svaz pracovníků ve školství vysílá z Moravskoslezského kraje 19 autobusů. Odboráři z průmyslových podniků ŽDB Bohumín ArcelorMittal Ostrava (AMO), Vítkovice Machinery Group či Vítkovice Evraz Steel pak do Prahy pojedou speciálním vlakem.

Spekuluje se také o tom, že by se na sobotní demonstraci mohl objevit také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten prohlásil, že se akce zúčastnit nechce, ale v sobotu má volno, je zvyklý se svobodně procházet po městě a žádným místům se vyhýbat nehodlá. Podle informací odborů by se mohl s demonstranty setkat v Jindřišské ulici. Odbory na to již upozornily policii. Zavadil se prý dokonce snažil Kalouskovi účast na demonstraci rozmluvit.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ovšem v pátek uvedl, že Kalousek má na sobotu naplánované jiné akce a zatím nepotvrdil, že se na demonstraci chystá. „Ministr nikdy neřekl, že na tu demonstraci půjde. Kromě toho v 12.30 přijal účast v pořadu České televize a v 15.00 ho čeká debata v Českém rozhlase. O tom, co bude dělat mezitím, neinformoval,“ doplnil Jakob.

Restaurace a bistra na Václaváku se těší na nejvyšší tržby

Policie hodlá mít v ulicích stovky policistů až do pozdního večera a v pohotovosti má také antikonfliktní tým a své ochranky chtějí posílit i některé restaurace a rychlá občerstvení na Václavském náměstí. O bezpečnost se ale až tak nebojí, spíše se těší na vyšší tržby.

„Nijak speciálně se nepřipravujeme, demonstrací jsme tady již několik zažili. Budeme tu mít čtyři členy ochranky, ale můžeme je operativně posílit,“ informovala provozní manažerka provozovny rychlého občerstvení McDonald's na Václavském náměstí a dodala, že v sobotu počítá se zvýšením tržeb asi o třicet procent.

„Budeme mít v sobotu otevřeno bez jakýchkoliv omezení. Tržby čekáme rozhodně vyšší, měli jsme před tímto dnem závoz surovin jako před Silvestrem, což byl náš nejúspěšnější den v roce,“ uvedla provozní manažerka restaurace s rychlým občerstvením KFC Andrea Rohlíčková.

Stop vládě i reformám

Protestujícím vadí navrhovaná opatření, která mají vést podle představ ekonomických ministrů ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Jde zejména o zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí nebo propouštění zaměstnanců ve veřejných službách. Kromě toho odbory a občanské iniciativy požadují také zastavení důchodové reformy a současné podoby vysokého školství. Podle odborů připraví reformní plány vlády zaměstnance s průměrným příjmem o více než 11 tisíc korun za rok.

Václav Pícl, první místopředseda ČMKOS

„Nálada veřejnosti vůči reformám je velmi kritická a vláda by si toto měla uvědomit. Pokud si to vláda neuvědomí a nebude reagovat na stanovisko veřejnosti, tak přistoupíme ještě k dalším akcím.“

Vydáno pod