Sobotka straší sociálním výbuchem, Nečas odmítá politizaci protestů

Praha – Tváří v tvář protivládním protestům, které se dnes konají v Praze, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zopakoval, že úspory a reformy jsou nezbytné. I když by podle svých slov také rád snižoval daně a zvyšoval sociální dávky, bylo by to podle něj nezodpovědné. Kdyby potřebná opatření nepřišla včas, byla by později léčba ekonomických problémů mnohem dramatičtější a mnohem více bolestivá. Proti vládě se staví odbory, občanské iniciativy i opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že kabinet premiéra Petra Nečase ničí hospodářský růst a pracovní místa. Česko podle něj stojí před sociálním výbuchem. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) ovšem opozice jen zneužívá protestů pro svou předvolební kampaň.

„Respektuji právo občanů vyjádřit svůj názor, odmítám však politizaci akce odborů ze strany ČSSD a KSČM,“ zdůraznil premiér Petr Nečas v tiskovém prohlášení zaslaném médiím. Podobné protesty jsou podle něj v demokratických zemích Evropy běžné, nesmí však přerůst v předvolební kampaň, což se v Česku nyní podle premiéra děje. „Odmítám politizaci akce odborů, kterou představitelé ČSSD a KSČM zneužívají pro svoji předvolební kampaň. Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci,“ upozornil Nečas. Podobně jako další členové jeho kabinetu prý cítí zodpovědnost za to, aby se Česko dostalo z dluhové pasti.

Miroslav Kalousek

„Já bych také rád říkal, že se daně budou snižovat, dávky se budou zvyšovat. Jen psychopat říká rád špatné zprávy. Ale je neodpovědné zastírat skutečnost a nenastartovat potřebná opatření včas. Když se nenastartují včas, léčba je potom daleko dramatičtější.“

Kalousek zároveň upozornil, že řada lidí si uvědomuje, že úspory a reformy jsou třeba. Jen nechtějí, aby se dotkly přímo jich. Ministr financí tvrdí, že se vláda snaží postupovat s úsporami uvážlivě. „Nechceme zvyšovat odvody tam, kde to bude snižovat konkurenceschopnost České republiky nebo zvyšovat nezaměstnanost,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 Kalousek s tím, že proto se zatím kabinet nepustil do zvyšování korporátních daní.

Kalousek: Vláda může skončit, ale co bude dál? 

Později ministr Českému rozhlasu řekl, že vláda bude pokračovat, pokud přetrvá parlamentní většina. „Ta vláda může odejít do lesů, ale musíme si říct, jaké jsou alternativy. Nemůžeme čekat ekonomický růst a zvyšování příjmů. To není ideologie, to je aritmetika. Nějaká řešení najít musíme. Ty alternativy jsou z mého pohledu daleko horší než ty, co nabízíme my,“ soudí.

S Kalouskovými názory se ztotožňuje i bývalá členka VV Karolína Peake, která se nyní snaží sestavit nový politický subjekt, který by umožnil pokračování Nečasovy vlády. „Ekonomická krize nadále pokračuje. Situace v řadě evropských zemí je velmi složitá a my stále máme možnost předejít mnohem větším propadům, které naší zemi hrozí,“ upozornila Peake.

Karolína Peake

„Je zodpovědné pokračovat v krocích, které vláda započala a které přes všechny nepříjemné dopady vedou k celkové stabilizaci a dlouhodobé udržitelnosti rozvoje naší země. Není to jen o naší politické, ale také normální občanské a lidské zodpovědnosti, kterou máme vůči naší zemi.“

Karolína Peake
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Sobotka: Česko stojí před sociálním výbuchem

Zatímco Kalousek nakonec své setkání s demonstranty odvolal, k demonstrantům se připojil Bohuslav Sobotka a jeho spolustraníci. Sobotka prohlásil, že reformy a škrty dopadají především na středně a nízkopříjmové skupiny. „V tuto chvíli je česká společnost před sociálním výbuchem a za jediné správné řešení považujeme uspořádání předčasných voleb,“ prohlásil Sobotka.

Bohuslav Sobotka

„Vládní politika v posledních letech ničí hospodářský růst, ničí pracovní místa. Reformy nás dostávají do spirály zdražování, poklesu a chudnutí. (…) Za vládními reformami je často pouze chamtivost a snaha zprivatizovat ještě zbylou část státu a veřejného sektoru.“

Podobného názoru jako ČSSD jsou také komunisté. I oni tvrdí, že na reformách a škrtech někteří vydělávají, zatímco jiní trpí. „Nakonec se vždycky ukázalo, že opasky si utahují zejména někteří, jiní, jak se ukázalo, dokonce na krizi vydělali,“ prohlásil stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš. Stejně jako ČSSD i KSČM vyzvala své členy, aby dnešní protest odborářů a občanských iniciativ podpořili.

Politologové se obávají o budoucnost demokracie

Zatímco politici bouřlivě diskutují o politickém významu protestů, politologové spíše vidí v náladách, které ve společnosti sílí, ohrožení demokracie. „Lidé hledají nová řešení, nějaké autoritativní vlády. Nebo je jim celkem jedno, jestli je to autoritativní vláda nebo demokracie. To si myslím, že je problém v té současné společnosti,“ varoval v rozhovoru pro ČT24 politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

„Myslím, že si tím opoziční strany dělají trošku medvědí službu. Pokud by došlo k předčasným volbám, tak jsem zvědavý, co budou potom dělat s lidmi, kterým říkali, že všechno je špatně, nějaké zlé banky chtějí všechny ožebračovat,“ podotkl politolog Petr Sokol (ODS).

Podle odhadu odborů se dnešní protivládní demonstrace účastní zhruba 120 tisíc lidí, jde tedy o největší protest od roku 1989. Policie je ve svých odhadech mírnější, na Václavské náměstí podle ní dnes přišlo 80 až 90 tisíc lidí. Dnešní akce je součástí kampaně odborů a iniciativ Stop vládě, jejímž cílem je zastavení vládních reforem, demise kabinetu Petra Nečase (ODS) a předčasné volby.