Singer: MMF nebude řešit problémy eurozóny sám

Washington - Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera nepočítá Mezinárodní měnový fond s tím, že by řešil problémy zemí eurozóny sám. „Očekává, že také dojde k zamýšlenému navyšování zdrojů eurozóny. Pak dohromady lze říct, že vytváří takové navýšení prostor pro pomoc několika menším, dalším zemím. Na druhou stranu jsou prostě ekonomiky, pro které by to asi stále nemuselo stačit. Těžko v tuto chvíli hodnotit více,“ dále podotkl. Singer nicméně uvedl, že s navýšením musejí souhlasit Spojené státy, u nichž je to před prezidentskými volbami nepravděpodobné.

„Smysl toho navyšování je evidentně v tom, že ty problémy eurozóny, ale i některých zemí Středozemního moře nejsou v tuto chvíli zdaleka vyřešeny. MMF se obává, že na jejich vyřešení bude potřebovat více zdrojů, než má,“ řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer, který se nyní ve Washingtonu zúčastnil zasedání MMF.

Mezinárodní měnový fond (MMF) získal od členských zemí závazné přísliby více než 430 miliard dolarů (přes 8,1 bilionu Kč) nových úvěrových zdrojů. Uvedla to skupina G20 po páteční schůzce ministrů financí a šéfů centrálních bank členských zemí. MMF tím dosáhl vytyčeného cíle, jeho zdroje na novou pomoc zemím zasaženým dluhovou krizí v eurozóně i v dalším státům se tak zvýší téměř na dvojnásobek. K posílení fondu přispěla i Česká republika. 

MMF bude potřebovat navíc 500 miliard dolarů na půjčky

Výsledek podle výkonné ředitelky fondu Christine Lagardeové ukazuje odhodlání mezinárodního společenství poskytnout MMF nástroje k obraně před krizemi. „Je to mimořádně významné a nutné, je to vyjádření kolektivní vůle,“ řekla. Dodala, že celkové úvěrové zdroje MMF, včetně těch, které má právě rozpůjčeny, se díky tomu zvýší nad hranici bilionu dolarů z dosavadních 485 miliard USD. 

MMF v lednu odhadl, že bude potřebovat navíc 500 miliard dolarů na poskytování půjček a dalších 100 miliard dolarů na vytvoření ochranné bariéry proti rizikům dluhové krize v eurozóně. Lagardeová minulý týden za „kritické množství“ označila částku 400 miliard dolarů.

Česká vláda letos rozhodla, že z devizových rezerv České národní banky poskytne MMF půjčku 1,5 miliardy eur, tedy asi dvě miliardy dolarů. ČNB si za souhlas s půjčkou vymínila poskytnutí vládní záruky za tento úvěr i za půjčku zhruba jedné miliardy eur z roku 2009. Evropská unie po schůzce potvrdila, že se na podzim vzdá dvou ze svých osmi křesel ve výkonné radě MMF, která má 24 míst. Řekla to dánská ministryně Margrethe Vestagerová, jejíž země nyní EU předsedá. Ministři financí EU se v říjnu 2010 dohodli, že EU v rámci reforem rozdělení moci v MMF přepustí dvě svá místa zástupcům rozvojových ekonomik.