ČNB: Stamiliardy na účtech stavebních spořitelen jsou rizikem

Praha - Stamiliardy korun na účtech stavebních spořitelen, které lze rychle vybrat, jsou podle České národní banky rizikem. Dnešním Hospodářským novinám to řekl viceguvernér banky Vladimír Tomšík. Tuzemské ústavy jsou podle ČNB zdravé, centrální banka se však snaží přimět stavební spořitelny k rozložení rizik. Vláda minulý týden schválila, že stavební spoření budou moci od roku 2015 nabízet i banky, a to za odlišných podmínek, než mají nynější stavební spořitelny.

„Hlavní důvod, proč transformaci systému stavebního spoření plně podporujeme, je to, že v tomto sektoru existuje potenciální nestabilita,“ upozornil Tomšík. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu ministerstva financí změnit neměly. Nyní činí maximální podpora státu 2 tisíce korun ročně.

Tomšík upozornil, že jenom od roku 2 tisíce dosáhla celková podpora stavebního spoření 150 miliard korun. Celkově naspořená suma stavebního spoření je 433 miliard korun. V celém českém bankovnictví je podle posledních čísel 1,15 bilionu korun vklad, uvedl viceguvernér.

Do tří měsíců mohou ze stavebka zmizet dvě třetiny prostředků

Lidé podle Tomšíka „přespořují“, protože dostávají dotaci, stále jde o nejvýhodnější produkt. Stačí ale, aby se změnila ekonomická situace, začaly růst úrokové sazby, a když si klienti najdou atraktivnější podmínky zhodnocení, mohou do tří měsíců dvě třetiny všech prostředků převést. V tu chvíli bude stavebním spořitelnám, nikoli celému bankovnímu sektoru, hrozit vážné riziko.

Tomšík je přesvědčen, že stavební spořitelny nejsou návrhem omezovány. Naopak, je jim dávána možnost podnikat za stejných podmínek jako bankám, kterou dosud nemají. Navrhované legislativní změny tak v řadě aspektů omezují neodůvodněnou aktuální nerovnost mezi bankami a stavebními spořitelnami v podnikání," uzavřel Tomšík.

Vydáno pod