Forbes opět zveřejní žebříček největších boháčů

Praha - Časopis Forbes zveřejní každoroční žebříček nejbohatších lidí světa s majetkem nad jednu miliardu dolarů. Ani letos se určitě nic nezmění na prvních třech místech - rozdělí si je mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, zakladatel softwarové firmy Microsoft Bill Gates a americký investor Warren Buffett. Jisté je i to, že první nebude Bill Gates. Pozice nejbohatšího člověka planety Billu Gatesovi unikla poprvé od roku 1995 už loni. Jenom kvůli tomu, že víc než třetinu majetku věnoval charitě.

Gates vlastní majetek v hodnotě 49 miliard dolarů. Slimův se odhaduje na 60 miliard a Buffettův na 47 miliard. Kdyby Gates nepomáhal, jeho jmění by dosáhlo 88 miliard dolarů. Lidé z nadací ale jeho dobročinnost oceňují - podle nich je dobrým příkladem dalším miliardářům. „Dramaticky přibývá zakladatelů nových nadací a lidé do nich velkoryse přispívají ještě za svého života,“ tvrdí Paul Schervish z bostonského centra zabývajícího se jměním a dobročinností.

Buffett se stejně jako Gates charitě věnuje, Slim ale jejich filozofii nesdílí. Podle něj bohatí lidé prospějí světu daleko víc investicemi a vytvářením pracovních příležitostí než hraním si na Santa Clause.

Žebříček časopisu Forbes (zdroj: ČT24)

Loni se mezi nejbohatší lidi planety probojovali i tři Češi - spolumajitel skupiny PPF Petr Kellner, spolumajitel těžební společnosti OKD Zdeněk Bakala a majitel firmy Agrofert Andrej Babiš.