Zemědělci se zelené nafty nevzdají, chtějí blokovat dálnice

Mladoňovice - Pokud vláda do 29. dubna neustoupí od svého rozhodnutí zrušit od příštího roku takzvanou zelenou naftu, zemědělci odpoví mohutnými protesty. Vyloučeny nejsou ani blokády silnic. Na setkání se zemědělci v Mladoňovicích na Chrudimsku to dnes uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

„Budeme muset udělat krok B, a to je masivní akce. Musíme si to zkrátka vynutit. A když se nám budou smát, což budou, tak se musí udělat další akce. A pak další, třeba zastavit dálnice nebo něco takového,“ uvedl Veleba. 

Zrušení zelené nafty je součástí vládou schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Veleba uvedl, že po zrušení této výhody by byli čeští zemědělci s výjimkou slovenských jediní v Evropě, kteří by takovou podporu neměli. Nafta by je pak stála zhruba o 11 korun za litr více než v sousedním Rakousku.

Podle Veleby přestalo být zemědělství v Česku pouze věcí samotných zemědělců, ale stalo se záležitostí celé společnosti. Vláda však požadavkům farmářů nenaslouchá. „Je nejvyšší čas přitvrdit,“ podpořil Velebova slova předseda Zemědělského družstva Rosice u Chrasti na Chrudimsku Václav Blažek. 

Česko není potravinově soběstačné

Zemědělcům vadí rovněž to, že v mnoha potravinách není země soběstačná. Týká se to například vajec nebo drůbežího a vepřového masa. Veleba kritizoval i plánované zavedení spotřební daně na víno. Obává se také toho, že brzy bude zrušena podpora na výstavbu bioplynových stanic, které zemědělcům zajišťují částečné využití produkce a odpadů z výroby pro nepotravinářské účely.