Převod ŘSD na akciovku způsobí zdražení mýtného

Praha - Dálničním známkám a mýtu hrozí další zdražení. Pokud se z Ředitelství silnic a dálnic stane akciová společnost nebo státní podnik, bude muset odvádět DPH, což by mohlo zdražit obojí, tedy známky i mýto.

Převod Ředitelství silnic a dálnic na akciovou společnost nebo státní firmu by mohl české řidiče přijít draze. Za jízdu po dálnici by si mohli připlatit 300 korun. To by pro cenu známky znamenalo během pouhých dvou let nárůst o třetinu, tedy z 1 200 na 1 800 korun. Ministerstvo dopravy ale řidiče uklidňuje. 

„Je pravda, že pokud dojde k převodu ŘSD na akciovou společnost nebo na státní podnik, stane se plátcem DPH. Nicméně dálničních známek se toto rozhodně týkat nebude,“ uvedl Martin Novák, mluvčí ministerstva dopravy. Podle plánu ministerstva by totiž dálniční známky po transformaci netisklo ŘSD, ale Státní fond dopravní infrastruktury, který platit DPH nemusí. Ovšem nákladní dopravu by zdražení neminulo určitě.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

„Pokud se ŘSD stane plátcem daně, tak bohužel budou muset platit daně i ti, kteří užívají mýto,“ řekl Novák. „Přiznám se, že touto otázkou jsme se na Ředitelství silnic a dálnic ještě nezabývali,“ komentoval René Poruba, pověřený řízením ŘSD. Pro dopravce by to znamenalo vedle čím dál dražší nafty další náklady navíc. Nejspíš by museli zvednout ceny.

Martin Špryňar, generální tajemník ČESMAD Bohemia:

„Pakliže by bylo zavedeno DPH, dopravce ho musí promítnout do své ceny. Což znamená, že to zdraží opět veškeré zboží a poškodí ekonomiku.“

Ministerstvo dopravy si proto chce na ministerstvu financí vyjednat výjimku, aby DPH z mýta platit nemuselo. O transformaci Ředitelství silnic a dálnic by měla vláda rozhodnout ve druhé polovině letošního roku.